Evenimentul Zilei > International > Au început cursurile la Universitatea din Kabul. Dispunerea în sălile de curs: fetele cu fetele, băieții cu băieții
Au început cursurile la Universitatea din Kabul. Dispunerea în sălile de curs: fetele cu fetele, băieții cu băieții

Au început cursurile la Universitatea din Kabul. Dispunerea în sălile de curs: fetele cu fetele, băieții cu băieții

Au început cursurile la Universitatea din Kabul, dar multe femei au preferat să stea în case, pentru că nu cred în promisiunile făcute de talibani.

Au reînceput cursurile la Universitatea din Kabul, capitala Afganistanului. Talibanii, care au preluat total controlul țării, au anunțat că drepturile femeilor vor fi respectate, unul dintre acestea fiind legate de educație. Însă, multe afgane nu se încred în vorbele extremiștilor care au răspândit teroare în ultimele săptămâni.

Asigurările pe care le-au dat talibanii

Imaginile care circulă pe rețelele de socializare arată cum se desfășoară cursurile la Universitatea din Kabul. Pe principiul „fetele cu fetele, băieții cu băieții”, cele două părți nu pot interacționa, ba nu pot nici măcar să se privească. Grupurile de bărbați și de femei sunt separate de o perdea.

În luna august a acestui an, Suhail Shaheen, unul din purtătorii de cuvânt ai talibanilor a spus că mii de școli continuă să își desfășoare activitatea. Dar multe femei din Afganistan au renunțat la orice ambiție educațională și preferă să stea în casă, pentru a fi în siguranță. În perioada 1996 – 2001, atunci când talibanii s-au aflat la putere, femeile trăiau într-un arest la domiciliu. Ele nu puteau să lucreze, să învețe și nu puteau ieși nici la cumpărături neînsoțite de un bărbat.

Potrivit lui Zabihullah Mujahid, drepturile femeilor vor fi respectate în măsura în care o permite legea Șaria, cu toate că deocamdată nu există o direcție clară sau un răspuns oficial a ceea ce presupune asta. În anul 2017, un raport al Drepturilor Omului a estimat că două treimi din fetele afgane nu merg la școală deloc.

Au protestat în stradă pentru drepturi

Ieri, zeci de femei afgane au protestat la Kabul pentru a-şi susţine drepturile şi a cere egalitate, justiţie şi democraţie, iar manifestația a degenerat și a dus la scene extrem de violente. Un lider taliban, Shir Mohammad Abbas Stanekzai, a afirmat marţi că nu crede că în noul guvern vor intra femei în funcţii înalte, însă aceasta vor avea un rol.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: