Într-un cadru public, la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție, vineri au fost desemnați, prin tragere la sorți, judecătorii ÎCCJ care vor face parte din Biroul Electoral Central pentru alegerile locale și europarlamentare din iunie.
Judecătorii, desemnaţi prin tragere la sorți
Prin tragere la sorți, instanța supremă a desemnat vineri cei șapte judecători care vor face parte din Biroul Electoral Central pentru alegerile europarlamentare și locale, programate să aibă loc pe 9 iunie.
Tragerea la sorți a avut loc în cadrul unei ședințe publice la care au participat judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, reprezentanți ai partidelor politice, precum și președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă.
Membrii BEC desemnați prin tragere la sorți includ patru judecători de la secțiile civile, doi de la Secția penală și un magistrat de la Secția contencios.
- Gheorghe Liviu Zidaru - Secţia I Civilă;
- Adina Georgeta Ponea - Secţia I Civilă;
- Ianina Blandiana Grădinaru - Secţia a II-a Civilă;
- Ruxandra Monica Duţă - Secţia a II-a Civilă;
- Leontina Şerban - Secţia Penală;
- Ioana Bogdan - Secţia Penală;
- Vasile Bîcu - Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal.
Cine va fi președintele BEC pentru alegerile din iunie
Vasile Bîcu va fi președintele BEC si locțiitor Liviu Zidaru.
Potrivit art. 2 alin (4) din OUG nr. 21/2024, în termen de 24 de ore de la alegerea preşedintelui său, Biroul Electoral Central se completează cu preşedintele şi vicepreşedinţii Autorităţii Electorale Permanente şi cu câte un reprezentant al fiecărui partid politic şi al fiecărei organizaţii a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale prevăzute la alin.(2) lit. c), d) şi e), iar în termen de 48 de ore de la rămânerea definitivă a candidaturilor, cu câte un reprezentant al fiecărui partid politic şi al fiecărei organizaţii a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri, altele decât cele prevăzute la alin. (2) lit. c), d) şi e), în limita numărului de membri prevăzut la alin. (2).
Pe data de 8 martie, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care a decis comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, stabilind astfel data de 9 iunie pentru ambele tipuri de scrutin.
Participarea judecătorilor la procesul electoral
Această acțiune are drept scop desemnarea judecătorilor care vor superviza procesul electoral pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European din 2024 și pentru alegerile autorităților administrației publice locale din același an.
Desemnarea judecătorilor prin tragere la sorți a avut loc într-un cadru transparent și respectă principiile de integritate și impartialitate, asigurând astfel un proces electoral corect și echitabil.