Au dansat cadril pentru un record mondial

Un grup de 200 de absolvenţi ai claselor a XII-a de la patru licee, au dansat cadril pe muzica din Liliacul lui Johann Strauss, vineri, la prânz, în faţa Operei din Timişoara. Acţiunea s-a desfăşurat la iniţiativa sârbilor, în acelaşi timp cu zeci de mii de tineri din nouă ţări de limbă slavă, în încercarea de a cuceri recordul mondial pentru „cel mai sincronizat dans din lume”.

Parada absolvenţilor de liceu „Dance with Europe” este o iniţiativă pornită de la două şcoli de dans din Slovenia, acum opt ani. Anul trecut au dansat peste 27 de mii de tineri sloveni.

Anul acesta, iniţiatorii şi-au dorit un nou record, astfel că pe lângă cei din Slovenia au cooptat participanţi din mai multe ţări: Croaţia, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Bosnia şi Herţegovina, România şi Bulgaria. Liceenii de la „Dositei Obradovici”, „Bela Bartok”, Colegiile Naţionale Bănăţean şi CD Loga au îmbrăcat tricouri negre (băieţii) şi portocalii (fetele), care au avut în dotare şi umbrele albe.

„Peste tot am fost în viaţa asta, mai puţin în Cartea Recordurilor” „Noi am aflat din Kikinda de acţiunea asta, când am fost, cu puţin timp în urmă, cu o învăţătoare de la Obradovici. La întoarcere le-am povestit colegilor, doamna învăţătoare a vorbit cu dascălii şi până la urmă a ieşit. Eu abia acum câteva zile am hotărât că voi participa şi la dans, şi a fost foarte interesant. Peste tot am fost în viaţa asta, mai puţin în Cartea Recordurilor”, povesteşte Predrag Adzic, elev în clasa a XII-a la „Dositei Obradovici”. El e timişorean de numai nouă ani, de când a venit aici la şcoală, fiind născut peste graniţă, în Vârşeţ, Serbia.

Învăţătoarea care i-a motivat pe tineri să se implice în Parada absolvenţilor spune că nu mai contează dacă vor intra sau nu în Cartea Recordurilor, important e că tinerii s-au mobilizat şi speră ca anul viitor să avem în Timişoara cel puţin 2.000 de dansatori. „A fost extrem de intens, chiar dacă ne-am putut pregăti numai două săptămâni”, a declarat Vera Arsin.

Dansul a durat fix 70 de minute şi a avut loc, în acelaşi timp în toate cele 70 de oraşe, unde participanţii au fost filmaţi, iar DVD-urile aferente, ca şi listele cu datele de identificare ale tuturor participanţilro vor fi transmise la Guiness Book. În maxim patru luni, forul internaţional se va pronunţa dacă adolescenţii au bifat sau nu un record.