Atletico Madrid - Athletic Bilbao. Finala suporterilor | VIDEO

Atletico Madrid - Athletic Bilbao. Finala suporterilor | VIDEO

EVZ a pus faţă în faţă fani ai ambelor combatante care s-au stabilit în Bucureşti. Luis Fernandez Garcia (stânga) ţine cu Atletico. Inaki Uriarte este din Bilbao şi "religia" sa este Athletic.

Finala Ligii Europa dintre Atletico Madrid şi Athletic Bilbao, programată astă-seară (ora 21.45, în direct la Pro TV şi Dolce Sport), a trezit un interes aparte şi printre spaniolii care locuiesc în România.

Luis Fernandez Garcia are 40 de ani, este din Madrid şi ţine cu Atletico. De patru ani stă în Bucureşti şi, din România, simpatizează cu Gaz Metan, pentru că soţia lui, Monica, este din Mediaş. Ignacio "Inaki" Alcaine Uriarte are 34 de ani şi a venit în România în urmă cu cinci ani. Ricardo Alcaine Uriarte are 42 de ani şi este deja de 10 ani în ţara noastră. Cei doi fraţi spun că n-au resimţit prea tare problemele ivite odată cu criza.

"Ne e bine, afacerile merg bine. Cu toată criza, mergem înainte. România e o ţară unde sunt multe oportunităţi. Trebuie doar să munceşti sută la sută, iar după, totul e OK”, spun fraţii Inaki şi Ricardo Uriarte.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ricardo Uriarte îşi arată mândru fularul: "A fost martor la ultimele două campionate câştigate de Athletic, a văzut multe cupe, multe meciuri în străinătate.

În ’84, am fost la finala Cupei Spaniei cu Barcelona, când Maradona, pe atunci la catalani, s-a bătut cu jucătorii de la Athletic.

Am fost cu mama mea la acel meci". Ricardo şi Inaki ne-au dezvăluit şi cum s-a construit "religia" Athletic printre basci.

"Noi nu fluierăm niciodată echipa, indiferent de rezultat. Acum câţiva ani, când echipa a fost aproape de prima retrogradare din istorie, n-a zis nimeni nimic. Când au fost matematic salvaţi, lumea i-a fluierat prima dată.

Clubul este mai presus de orice”, au spus cei doi la unison.

Ricardo are un băiat de trei ani, Nicolas, şi ne-a dezvăluit cum l-a "convertit" deja.

"Când are meci Athletic, îmi pun tricoul şi mă aşez în faţa televizorului. El, cum mă vede, mă întreabă dacă e meci şi, numai dacă mă roagă, îl îmbrac cu tricoul.

Îi spun că nu e necesar, iar el începe să plângă. E o metodă infailibilă. Are un tricou semnat de toţi jucătorii”, ne-a spus, râzând, Ricardo Uriarte.

"O să-i fac un dosar cu ce s-a întâmplat la această finală", a adăugat Ricardo.

Cei doi basci au achiziţionat 28 de bilete pentru ei şi pentru prietenii lor. Ricardo e "socio" Athletic, adică suporer abonat, deşi stă în România şi ajunge rar la meciuri:

"Plătesc 900 de euro pentru că vreau eu. Şi pentru fiecare partidă în parte mai dau câte 500 de euro, pentru bilete de avion şi alte cheltuieli.

Ricardo crede că cei mai periculoşi adversari sunt Radamel Falcao şi Arda Turan. Fratele lui, Inaki, simte nevoia să-l mai "înţepe" o dată pe Luis Fernandez, fanul lui Atletico.

"Şi Simeone (n.r. - antrenorul madrilenilor) e periculos dacă te întâlneşti pe o stradă întunecoasă cu el".

Luis nu a uitat niciun amănunt din povestea lui de dragoste faţă de Atletico: "La primul meci am mers la şapte ani, cu tatăl meu.

Era un joc cu Espanol Barcelona". Luis n-a uitat nici ultima partidă vizionată pe "Vicente Calderon":

"A fost un meci cu Panathinaikos Atena, încheiat la egalitate, scor 1-1. A marcat Simao Sabrosa".

"Să încerce ciorba de burtă, micii şi sarmalele"

Fraţii Inaki şi Ricardo Uriarte au o firmă de consultanţă pentru firmele străine, afaceri în domeniul imobiliar şi al construcţiilor, dar şi un fan club al lui Athletic, din care fac parte deocamdată 15 persoane, printre care şi o româncă, Ana, soţia lui Inaki. Fraţii Uriarte sunt fanii Oţelului Galaţi în România. "La început ne-a plăcut cum suna. Apoi, când am înţeles ce înseamnă, ne-a plăcut şi mai mult, pentru că şi noi avem multe legături cu acest domeniu. Fondatorii lui Athletic au fost oameni care făceau comerţ cu oţel în Anglia", spun ei.

Luis Fernandez are o amintire neagră legată de fotbalul românesc. La jocurile cu Poli Timişoara, din toamna lui 1990, a suferit enorm pentru ratarea calificării. "Dubla" cu Steaua din grupele Ligii Campionilor din toamna anului 1996 nu-i mai spun nimic. "Am fost la meciul cu Politehnica Timişoara (n.r. - din toamna lui 1990). Nu ştiam cine şi de unde e Timişoara, dar ne-a eliminat. Dar «meseria» noastră principală este să pierdem. Fanii lui Atletico sunt numiţi «Cei care suferă». Dar acum nu va mai fi la fel. Atletico o să bată cu 2-0", susţine Luis Fernandez.

Poate şi pentru că "Atletico" a câştigat lejer pe teren propriu, 4-0.

"N-am prins «epoca de aur». Până acum!", spune, foarte optimist, Inaki Uriarte.

Luis Fernandez şi fraţii Ianki şi Ricardo Uriarte au şi câteva sfaturi pentru miile de spanioli care vor invada Bucureştiul: "Să încerce ciorba de burtă, mititeii, sarmalele şi să viziteze neapărat parcurile. Sunt incredibile".

"Atletico o să bată cu 2-0. Din echipa actuală, cel mai mult îmi place Adrian. Şi Falcao, bineînţeles. De la Bilbao, cel mai periculos este Llorente!" LUIS FERNANDEZ, fan Atletico Madrid "Athletic o să câştige cu 4-1. Falcao dă golul lor. Atletico are un titlu un titlu pe care noi nu-l avem, acela de campioană în «Segunda Division»!" INAKI URIARTE, fan Athletic Bilbao Citiți și:

  • "Național Arena" e gata de marea finală. Fanii spanioli, în Parlamentul României
  • Oprescu: Există oameni care pot face probleme la finala Europa League, dar serviciile secrete se ocupă de acest lucru
  • Lucian Guran, şeful Poliţiei Capitalei: "Suntem pregătiţi pentru orice"
  • Doar zece poliţişti din Bucureşti ştiu limba spaniolă. Euskera - niciunul!
  • Interzis cu bombe la meci!