Evenimentul ZileiInternationalMister total: Aterizare de urgență pentru cei DOI ASTRONAUŢI după eșecul rachetei Soyuz-FG. Există SUSPICIUNI de SABOTAJ. Foto în articol

Mister total: Aterizare de urgență pentru cei DOI ASTRONAUŢI după eșecul rachetei Soyuz-FG. Există SUSPICIUNI de SABOTAJ. Foto în articol

Mister total: Aterizare de urgență pentru cei DOI ASTRONAUŢI după eșecul rachetei Soyuz-FG. Există SUSPICIUNI de SABOTAJ. Foto în articol
Cei doi astronauţi sunt bine în ciuda unei reveniri foarte brutale pe Pământ. Un incident a avut loc joi, când a fost lansată o capsulă Soyuz-FG pentru Stația Spațială Internațională (ISS) cu un cosmonaut rus și un astronaut american la bord. Echipajul lui Nick Hague și Alexey Ovchinin a fost nevoit să facă o aterizare de urgență la scurt timp după decolarea de pe Cosmodromul Baikonur din Kazahstan (numit și Tyuratam - cel mai vechi și mai mare cosmodrom din lume).

"Racheta decolează conform planului, la ora 14:40 locală (10:40 în Franța). Pe imaginile transmise în direct de NASA și Roskosmos, agenția spațială rusă, lansarea rachetei Soyuz pare să se desfășoare ca de obicei. În imaginile difuzate în direct, racheta era în regulă până să dispară din vizorul camerele de luat vederi", titrează Le Figaro.

După două minute de zbor, "se aud trei beep-uri scurte", semnalizând o "urgență". Potrivit NASA, "eșecul" a avut loc după 119 secunde de călătorie. Incidentul a avut loc în momentul separării primei componente și celei de-a doua a rachetei – constând din trei etaje plus capsula care adăposteşte echipajul. Pe imagini se poate vedea într-adevăr un nor de resturi mici:

La 11:20 (în Franța), șeful agenției Roskosmos Dmitri Rogozin a scris pe Twitter: "echipajul a aterizat. Toți sunt în viață. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat presei: "Slavă Domnului, cosmonauții sunt în viață". Ei se simt bine. Medicii i-au examinat și nu au găsit probleme de sănătate. Beau ceai și glumesc", a spus Roskosmos.

 
Aceasta este primul eşec în treizeci și cinci de ani, când racheta Soyuz are o problemă în timpul unui zbor și numai a treia oară în istoria sa. În prezent, nu este planificată o conferință de presă. Directorul general al Roscosmos, Dmitri Rogozin, ar fi constituit pur și simplu o comisie de stat pentru a investiga acest eșec.
În plus, au apărut suspiciuni de sabotaj după descoperirea unei găuri forate într-o capsulă. Sunt în curs de investigare pentru a încerca să determine originea.
 
Într-o fotografie difuzată de NASA pe Twitter, vedem că cei doi bărbați își îmbrăţişează familiile la sosire:

.@AstroHague, right, and cosmonaut Alexey Ovchinin, left, embrace their families after landing in Baikonur, Kazakhstan. Hague and Ovchinin arrived after a safe landing on Earth following a Soyuz booster failure during launch earlier. Look:


Accesează: