Evenimentul Zilei > International > Atenționare MAE: Românii care călătoresc aici se află în pericol! Cod roșu de furtuni violente și grindină
Atenționare MAE: Românii care călătoresc aici se află în pericol! Cod roșu de furtuni violente și grindină

Atenționare MAE: Românii care călătoresc aici se află în pericol! Cod roșu de furtuni violente și grindină

Fenomene meteo extreme în Grecia! Teritoriul se află sub cod roșu de vreme rea. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o informare prin care atrage atenția românilor care vor să se deplaseze în teritoriu că se vor confrunta cu temperaturi foarte scăzute, furtuni violente și intensificări semnificative ave rafalelor de vânt. 

Cetățenii români care se deplasează sau intenționează să călătorească în Grecia trebuie să aibă în vedere fenomenele meteo extreme ce se vor manifesta în următoarele ore în teritoriu și condițiile de vreme rea. Serviciul elen de Meteorologie (EMY) a emis un cod roșu de furtuni puternice, intensificări ale vântului și temperaturi scăzute.

COD ROȘU de vreme rea în Grecia

Astfel, în intervalul 14-16 octombrie, frontul de aer depresionar își va face simțită prezența astfel:

  • Joi, 14 octombrie şi vineri, 15 octombrie 2021: fenomenele meteo vor afecta inclusiv insulele din Marea Ionică, sudul Mării Egee, vestul regiunilor Epir, Macedonia, cuprinzând treptat tot teritoriul R. Elene;
  • Sâmbătă, 16 octombrie 2021: ploile puternice şi furtunile vor afecta în special zona de est a ţării, dar fenomenele vor slăbi treptat în intensitate începând cu noaptea de sâmbătă spre duminică, 17 octombrie 2021.

În teritoriile menționate se vor semnala temperaturi scăzute cu până la 7 grade Celsius. De asemenea, furtunile vor fi violente, iar precipitațiilor vor fi însoțite de condiții de grindină și intensificări ale rafalelor de vânt, până la gradul 9 pe scara Beaufort, potrivit atenționării MAE.

La cine trebuie să apeleze românii în caz de urgențe

Pentru a solicita ajutor, în cazul confruntării cu o situația urgentă, românii pot apela la misiunea diplomatică a României în Republica Elenă (+306978996222) şi Consulatul General al României de la Salonic (+306946049076).

De asemenea, la dispoziția cetățenilor români din Grecia se află și serviciile Ambasadei României la Atena (+302106710035) şi Consulatului General al României de la Salonic (+302310340088), apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet atena.mae.ro, salonic.mae.ro, ec.europa.eu, meteoalarm.eu, mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă”, care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: