Evenimentul Zilei > Vremea > Atenționare de ultimă oră de la meteorologi. Cod galben de inundații
Atenționare de ultimă oră de la meteorologi. Cod galben de inundații

Atenționare de ultimă oră de la meteorologi. Cod galben de inundații

Mai multe râuri din județul Bihor sunt vizate de o atenționare de Cod Galben de inundații din partea hidrologilor.

Hidrologii au emis, miercuri seara, o atenţionare Cod galben de inundaţii pentru râuri din judeţul Bihor. Avertismentul este valabil pentru toată noaptea, avertizarea urmând să ia sfârșit joi, la ora 6:00.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi și pâraie. Viiturile rapide de pe râurile mici ar putea produce posibile inundaţii locale şi creşteri ale debitelor și ale nivelurilor cu depășiri ale Cotelor de Atenţie pe mai multe râuri.

Atenționarea vizează Crişul Negru pe bazinul superior în amonte S.H. Poiana şi afluenţii de dreapta aferenţi sectorului aval S.H. Poiana, amonte S.H. Beiuş din judeţul Bihor, conform avertizării hidrologilor.

Fenomenele se pot produce cu intensitate şi probabilitate mai mare pe unele râuri mici din bazinul hidrografic Crişul Pietros – bazin superior.

ANM a emis un cod galben de intensificări ale vântului

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare meteo Cod galben de intensificări ale vântului pentru zona montană şi Oltenia (local). Aceasta va fi valabilă până joi dimineaţa. De asemenea, a fost transmisă şi o informare de ploi pentru restul ţării, ce va fi în vigoare şi pe parcursul zilei următoare.

Potrivit ANM, până joi la ora 10:00, în zona montană vântul va avea intensificări susţinute, cu viteze de 60 – 80 km/h, iar pe creste, în special ale Carpaţilor Meridionali şi de Curbură, temporar rafalele vor depăşi 90 – 100 km/h. Local, în Oltenia vor fi perioade în care rafalele vântului vor avea viteze în general de 60 – 65 km/h, în special pe parcursul zilei.

„Intensificări locale şi temporare ale vântului vor fi şi în restul teritoriului, cu viteze în general de 45 – 55 km/h, iar pe parcursul zilei de joi (2 septembrie), intensificările de vânt se menţin în zona înaltă de munte, iar în estul şi sud-estul ţării vor fi rafale de peste 65 – 70 km/h”, precizează meteorologii.

Atenționare de ploi până joi seara

Totodată, până joi la ora 23:00, în zonele de deal şi de munte, în regiunile nordice, centrale şi local în cele vestice temporar va ploua şi vor fi posibile descărcări electrice. Ploile vor avea şi caracter de aversă, iar cantităţile de apă vor depăşi local 15 – 20 l/mp şi mai ales în zonele de munte izolat 30 – 40 l/mp.

„Averse şi descărcări electrice se vor semnala pe arii restrânse şi în regiunile estice”, mai notează ANM.

 

Publicat in categoriile: Vremea
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: