Evenimentul Zilei > Social > Atenție, șoferi! Cauciucurile de iarnă se vând cu o nouă etichetă, cu un cod QR
Atenție, șoferi! Cauciucurile de iarnă se vând cu o nouă etichetă, cu un cod QR

Atenție, șoferi! Cauciucurile de iarnă se vând cu o nouă etichetă, cu un cod QR

Tehnologia avansează, iar acest lucru îl putem observa și în noua etichetă a cauciucurilor de iarnă. În acest an, anvelopele se vor vinde cu un cod QR, care le va permite șoferilor să afle informații tehnice despre cauciucurile de iarnă pe care urmează să le achiziționeze.

Autoritățile atrag atenția șoferilor care achiziționează în zilele acestea cauciucuri de iarnă noi. Începând din acest an, anvelopele se vor vinde cu o nouă etichetă, pe care se află un cod QR. Acesta îi permite cumpărătorului să poată afla toate detaliile tehnice ale cauciucurilor pe care le achiziționează.

Codul QR este o nouă etichetă impusă de către Uniunea Europeană, pe care toți producătorii de anvelope sunt obligați să o pună pe orice produs care iese din fabrică.

Temperaturile din România au scăzut sub 7 grade Celsius, așa că șoferii sunt obligați prin lege să își echipeze mașinile pentru sezonul de iarnă. Service-urile din Capitală nu mai fac față numărului mare de solicitări și susțin că se lucrează doar pe bază de programare.

Specialiștii în domeniu susțin că anul acesta a crescut prețul anvelopelor de iarnă, iar motivul principal este materia primă, din ce în ce mai greu de găsit. Situația epidemiologică de la nivelul întregii lumi a afectat și ea producția de cauciucuri. Anvelopele de iarnă vor fi mai scumpe în acest an cu cel puțin 5% față de 2020. Acestea au crescut de la prețul mediu de 400 de lei, la 420 de lei.

Nu toate anvelopele noi de la raft au cod QR

Chiar dacă s-au confruntat cu probleme în ceea ce privește materia primă, producătorii de cauciucuri de iarnă au pus la dispoziția șoferilor o gamă largă de produse. Autoritățile atrag atenția persoanelor care achiziționează în acest an anvelope noi. Pe eticheta acestora trebuie să fie un cod QR, care să vă permită să aflați toate detaliile despre produs. Această nouă măsură impusă de Uniunea Europeană este menită pentru a atesta faptul că anvelopa este originală, însă oferă și informații șoferilor.

Nu toate cauciucurile de iarnă pe care le vom vedea la raft în acest an au un cod QR. Sunt puse la vânzare și anvelopele rămase pe stoc de anul trecut, atunci când codul nu era obligatoriu.

Șoferii români care nu își echipează mașinile corespunzător sezonului rece riscă să primească o amendă de 2.900 de lei, dar și reținerea certificatul de înmatriculare.

„Temperaturile au scăzut mult în ultima perioadă, deja în anumite zone a nins, astfel ca la acest moment nu mai putem vorbi că suntem prinşi nepregătiţi”, a declarat cms şef Bogdan Oproiu, Direcţia Poliţiei Rutiere.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.