Editura Evenimentul si Capital

Atenţie, se deschid cărţile!

7e4db3f167b5ae5604bc7298a9543b53
Autor: | | 0 Comentarii | 0 Vizualizari

În ţăcănitul roţilor de tren şi printre două "Atenţie, se închid uşile!", se deschid, zilnic, sute de pagini de carte. Beletristică, filozofie, scrieri de specialitate, cotidiene sau periodice, toate pot fi găsite în biblioteca mobilă de sub pământ.

Fenomenul lecturii la metrou capătă o tot mai mare amploare şi din ce în ce mai mulţi adepţi de toate vârstele. În acest context, mai mulţi tineri bucureşteni s-au gândit să oficializeze, dar şi să încurajeze un număr cât mai mare de călători să facă din minutele de aşteptare a trenului subteran şi din mersul cu acesta hrană pentru spirit.

Reuniţi sub lozinca „Lecturi urbane”, tinerii de la civika.ro, iniţiatorii proiectului aflat deja la a doua ediţie, au dat de veste pe bloguri, pe site-uri şi printre prieteni şi şi-au stabilit ca punct de întâlnire staţia de metrou Aviatorilor, în aşteptarea a cât mai multor adepţi ai culturii făurite în subteran. Şi, pentru că punctualitatea călătorilor depinde în foarte mare măsură şi de cea a mijloacelor de transport, a fost nevoie de câteva minute peste ora fixată, 19.00, pentru ca primii doritori de „propovăduire” a cititului în metrou să îşi facă apariţia. În scurt timp, pe peronul staţiei Aviatorilor s-au strâns aproximativ 50 de tineri entuziaşti şi pasionaţi de lectură. Prieteniile s-au legat repede, iar discuţiile s-au aprins, pe teme literare, desigur. Citim mult în engleză şi franceză

La o privire de ansamblu, nu puteai să nu remarci că un sfert dintre participanţii la proiect citeau într-o limbă străină. „Cartea asta mi-a fost recomandată de o prietenă. E super! Nu te uita la copertă!”, s-a auzit o voce din public.

Una dintre fetele care s-a alăturat grupului citea o carte în franceză. „O franceză destul de facilă”, mărturiseşte ea, „deşi mai sunt şi cuvinte pe care nu le înţeleg”. Lecturi La metrou citeşti de la Nietzsche la Psaltire. Voluntarii vor împărţi în continuare cărţi care vor avea lipit, pe spate, stickerul pe care scrie „Lecturi urbane”. După ce termină de citit, toţi cei care au primit în dar o carte de la noi sunt rugaţi să îşi scrie numele pe coperta patru a acesteia şi să o dea mai departe unui alt călător. Pe termen lung, se doreşte constituirea unei „biblioteci interne” a Metrorex, aşa cum există în capitalele europene, dar şi implicarea în proiect a unor personalităţi din lumea culturală. "Excelentă a fost ideea împărţirii de cărţi călătorilor necititori, cu alte cuvinte, transformarea unui mediu plictisitor şi înstrăinător într-unul interesant şi colectiv. În lumea noastră grăbită şi agitată, oamenii au putut câştiga timp. Şi o lume în plus, a cărţii". Dragoş, despre "misionarismul livresc" Pentru mai multe fotografii, accesaţi Galeria foto. CITIŢI ŞI: Folkistul de la metrou

ANM, prognoză specială pentru București: Ninsori de ultimă oră în Capitală

Pagina 1 din 1
Tag-uri:Stirile zilei

Alte articole din categoria: Viata

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei