ATENTIE! Puradeii talharesc in plina zi. Conform legii, nu raspund penal
Editura Evenimentul si Capital

ATENTIE! Puradeii talharesc in plina zi. Conform legii, nu raspund penal

Patru infractiuni comise intr-o singura zi. Minorii care nu au implinit varsta de 14 ani nu raspund penal.
Autor: | | 4 Comentarii | 926 Vizualizari

Orasele Romaniei sunt sufocate de bandele de puradei. Stau in intersectii, in parcari de bloc si centre comerciale, dar si in locuri aglomerate din centrele oraselor. Fură de oriunde, oricând și orice le pică între degete. Inspirându-se din legislația altor state, și legiuitorul român a ales să renunţe complet la pedepsele aplicabile minorilor care răspund penal și să aplice doar măsuri educative în speranța obţinerii unor rezultate satisfăcătoare în activitatea educativă şi de reintegrare socială a minorilor; reținem că măsurile educative nu atrag interdicţii, decăderi sau incapacităţi.

Talharii in lant la Craiova

In ultimele zile, mai mulți craioveni au fost talhariti de minori de etnie romă. Numai marți au fost comise patru astfel de infracțiuni de șase minori. Cu o dexteritate iesita din comun, puradeii actioneaza cate doi sau trei. Sase copii cu varste intre 12 si 14 ani au comis, doar intr-o zi, 4 furturi si talharii. Aceștia au ajuns să fure în plină zi, din masini, buzunare și genți, din tonete RAT, farmacii și baruri. Craioveanca Mihaela M. ne-a povestit cum a fost talharita in plin centrul orasului de doi dintre copiii romi: "'Am urcat in masina si am pus geanta pe bancheta din dreapta, moment în care unul dintre copii mi-a deschis portiera din spate și a întrebat dacă îl iau și pe el cu mașina. Am coborat sa-l îndepărtez, iar acesta a aruncat în mine cu o bucată de pământ. In timp ce incercam sa-l imping de langa masina am auzit cum portiera din dreapta față a mașinii a fost trântită. Mi-am dat seama că am fost jefuită de al doilea minor, care a rupt-o la fugă. Noroc ca politia a actionat extrem de repede si mi-a recuperat portofelul in cateva ore, chiar le multumesc!" Cei doi minori au 12 si 13 ani, potrivit politiei.

Ce gasesc, jefuiesc

Tot marți, alți trei craioveni s-au plâns că au fost prădați de minori de etnie romă. Uneia dintre victime i-a fost smulsa geanta de pe umăr. Polițiștii au reușit să-l prindă destul de repede si pe autorul furtului respectiv, geanta fiind recuperata si restituita. Alte doua minore care furasera un telefon mobil din buzunarul unei adolescente au fost prinse de catre ofiterii de la Investigatii Criminale. Salome și Sonia P., de 13 și 12 ani, de etnie roma, ambele din Craiova, au fost duse la un centru de primiri urgențe al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj. Potrivit IPJ Dolj, tot marti, un angajat RAT Craiova a sunat la 112 și s-a plâns că un minor a furat dintr-o tonetă de bilete de pe bulevardul Nicolae Romanescu suma de 94 de lei. Politia l-a prins si pe autorul acestui furt. Un alt minor de 12 ani.

In toate cazurile mentionate mai sus Politia a întocmit dosare penale pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. Potrivit legii, minorii care nu au împlinit vârsta de 14 ani nu răspund penal, așa că polițiștii îi prind și nu pot decât să-i plimbe cu mașina până la un centru al Protecției Copilului.

Conform legii, nu raspund penal

Raspunderea penala a minorului este reglementata de noul Cod penal, in vigoare din 1 februarie 2014. Minorii care nu au implinit varsta de 14 ani nu raspund penal. In schimb, cei care are varsta intre 14 si 16 ani raspund penal numai daca se dovedeste ca au savarsit fapta cu discernamant, in timp ce minorii care au implinit varsta de 16 ani raspund penal potrivit legii. Conform NCP, fata de minorul care, la data savarsirii infractiunii, avea varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani, se ia o masura educativa neprivativa de libertate.

Prin comparatie cu vechiul Cod penal, noile reglementari au eliminat pedeapsa acordata in plus pe langa de masura educativa neprivativa de libertate. Mai precis, regulile aplicabile pana la 1 februarie 2014 prevedeau urmatoarele: "Fata de minorul care raspunde penal se poate lua o masura educativa ori i se poate aplica o pedeapsa. Pedeapsa se aplica numai daca se apreciaza ca luarea unei masuri educative nu este suficienta pentru indreptarea minorului".

Minorul nu mai poate fi mustrat sau supravegheat de parinti

In ceea ce priveste masurile educative, acestea sunt tratate diferit de noul Cod penal. Concret, acum se face o distinctie clara intre masurile educative neprivative de libertate si cele privative de libertate, distinctie care inainte nu exista. Totodata, sunt numite si masurile educative privative de libertate: a) internarea intr-un centru educativ; b) internarea intr-un centru de detentie. Noul CP prevede ca minorul care savarseste o infractiune nu mai poate fi doar certat. In vechile reglementari, mustrarea era definita dupa cum urmeaza:"masura educativa a mustrarii consta in dojenirea minorului, in explicarea gravitatii faptei savarsite, in sfatuirea minorului de a se purta in asa fel incat sa dea dovada de indreptare, atragandu-i-se totodata atentia ca, daca va savarsi din nou o infractiune, se va lua fata de el o masura mai severa sau i se va aplica o pedeapsa".

S-au introdus, in schimb, stagiul de formare civica, consemnarea la sfarsit de saptamana si asistarea zilnica, toate acestea fiind coordonate de serviciul de probatiune. Aceasta atributie a serviciului de probatiune nu exista in vechile prevederi, care stabileau ca supravegherea se realizeaza de parinti sau de institutii abilitate in acest sens. Si reglementarile in materia probatiunii au fost modificate din 1 februarie 2014. Potrivit prevederilor, stagiul de formare civica consta in obligatia minorului de a participa la un program cu o durata de cel mult 4 luni, pentru a-l ajuta sa inteleaga consecintele legale si sociale la care se expune in cazul savarsirii de infractiuni si pentru a-l responsabiliza cu privire la comportamentul sau viitor.

In ceea ce priveste consemnarea la sfarsit de saptamana, aceasta inseamna ca minorul nu poate parasi locuinta in zilele de sambata si duminica, pe o durata cuprinsa intre 4 si 12 saptamani, in afara de cazul in care, in aceasta perioada, are obligatia de a participa la anumite programe ori de a desfasura anumite activitati impuse de instanta. Totodata, atunci cand este asistat zilnic, minorul este obligat sa respecte un program stabilit de serviciul de probatiune, care contine orarul si conditiile de desfasurare a activitatilor, precum si interdictiile impuse minorului.

Pagina 1 din 2
Tag-uri:Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate