Evenimentul Zilei > Social > Atenție! Moarte cumplită pentru un băieţel de 7 ani. A luat o amibă microscopică dintr-un lac și i-a ajuns la creier
Atenție! Moarte cumplită pentru un băieţel de 7 ani. A luat o amibă microscopică dintr-un lac și i-a ajuns la creier

Atenție! Moarte cumplită pentru un băieţel de 7 ani. A luat o amibă microscopică dintr-un lac și i-a ajuns la creier

Un băieţel de 7 ani din SUA a murit în chinuri după ce s-a scăldat într-un lac din apropierea casei şi a fost diagnosticat cu meningoencefalită amoebică primară.

David Pruitt este puştiul din Tehama (California) care a făcut ocolul Americii din cauza cazului său foarte rar. Micuţul a ajuns la spital la 30 iulie, după ce a simţit dureri severe de cap.

Odată examinat, medicii şi-au dat seama că disconfortul său avea legătură cu scăldatul şi apa contaminată din lac, care i-a pătruns în organism prin nas și gură. În acest context, amintim cazul unei românce care din cauza unei amibe prezente pe lentilele de contact, a fost la un pas să orbească.

Amiba provoacă leziuni severe ale creierului

Diagnosticat cu meningoencefalită amoebică primară, micuțul David Pruitt s-a simţit din ce în ce mai rău şi în cele din urmă a murit la 7 august, la Centrul Medical al Universității Davis.

Când a ajuns la spital, copilul avea leziuni severe ale creierului. Meningoencefalita amoebică primară este provocată de Naegleria fowleri, o amibă microscopică care trăieşte în lacuri ori râuri cu apă dulce.

tomografie computerizată

Cum pătrunde amiba în organism

Amiba poate pătrunde în nas şi trece prin membranele sinusurilor pentru a ajunge în bulbul olfactiv. Ea se înmulţeşte prin fuziune şi se răspândeşte la nivelul creierului.

Amiba consumă ţesutul cerebral şi produce edem cerebral, situaţie care duce la moarte. Infecția este extrem de rară și au existat doar 10 cazuri raportate în California din 1971. Asta au declarat reprezentanții Agenției pentru Servicii de Sănătate a regiunii Tehama.

„Odată ce amiba intră în nas, ea se deplasează către creier şi provoacă meningoencefalită primară amoebiană (PAM). Aceasta este de obicei fatală”, au explicat într-un comunicat de presă reprezentanții Centrului pentru Control și Prevenire a Bolilor din SUA.

Tot în SUA, un bărbat a murit la numai o zi după ce o amibă a intrat în corpul său.

Atenţie la primele simptome

Primele simptome ale meningoencefalitei primare amoebiene sunt durerile de cap severe, febra, greața și vărsăturile. Ulterior, când infecția cu amiba se agravează, pot apărea convulsiile şi halucinațiile.

Între anii 2009 și 2018, în Statele Unite ale Americii au fost raportate 34 de cazuri de infecție cu Naegleria fowleri. Între 1962 și 2018 au fost raportate 145 de cazuri. Numai patru persoane au supraviețuit.

Conform nbcnews.com, părinţii copilului decedat nu au dorit să acorde niciun interviu despre cele întâmplate. În schimb, au dorit ca oamenii să afle cât mai multe despre amiba şi simptome. Infecţia poate apăre şi în cazul pisicinelor insuficient tratate cu clor.