Evenimentul Zilei > International > Atenție! Mesajele pe care le trimiteți pe WhatsApp pot fi citite și de alte persoane! Scandal uriaș în Statele Unite!
Atenție! Mesajele pe care le trimiteți pe WhatsApp pot fi citite și de alte persoane! Scandal uriaș în Statele Unite!

Atenție! Mesajele pe care le trimiteți pe WhatsApp pot fi citite și de alte persoane! Scandal uriaș în Statele Unite!

Moderatorii angajați de WhatsApp pot să citească mesajele utilizatorilor, susțin jurnaliștii de la site-ul de investigații ProPublica.

Deși compania Facebook a declarat de nenumărate ori că nimeni nu poate să citească mesajele utilizatorilor de pe WhatsApp pentru că acestea sunt criptate, se pare că lucrurile nu stau chiar așa. Potrivit ProPublica, Facebook folosește serviciile companiei Accenture, la cenzurarea mesajelor spam, ilegale și de dezinformare.

Cine citește mesajele private?

Conform informațiilor culese de Aleph News, există cel puțin 1000 de persoane, angajate să modereze mesajele de pe WhatsApp. Algoritmul se ocupă de eliminarea textelor care transmit informații false, de mesajele de tip spam și de cele care transmit idei extremiste.
Angajații, care lucrează la birouri din Texas, Austin, Dublin și Singapore, se pare, însă, că pot să citească mesajele private ale utilizatorilor care sunt blocate de sistem. După ce algoritmul declanșează o alertă, moderatorii pot să vadă ultimele 5 mesaje transmise.

Cum se apără WhatsApp?

Moderatorii cu care au vorbit jurnaliștii de la ProPublica spun că sistemul ”machine learning” se înșală adesea și blochează și texte cât se poate de legale sau inofensive. De pildă, pozele cu bebeluși pot fi uneori considerate abuzive. Așa că moderatorii au sarcina sa blocheze contul, sa-l pună în standby sau să să deblocheze mesajele.

Explicația nu pare, însă, să pună capăt scandalului. Cu atât mai mult cu cât ancheta ProPublica apare la scurt timp după ce Irlanda a amendat WhatsApp cu 225 de milioane de euro pentru încălcarea legislației europene privind confidențialitatea datelor, scrie AlephNews.

La începutul acestei luni, Comisia pentru protecția datelor (DPC) din Dublin a anunțat decizia de a amenda WhatsApp cu o sumă record. Hotărârea a fost luară după o investigație de trei ani asupra aplicației de mesagerie, care este deținută de Facebook.l.

WhatsApp a declarat că amenda „cu totul disproporționată” și a spus că va face apel.

Este cea mai mare amendă impusă de Comisia pentru protecția datelor , care are puteri paneuropene, și a doua cea mai mare amendă impusă unei companii de tehnologie în conformitate cu legislația UE.

Organul de supraveghere a declarat că WhatsApp a comis încălcări „grave” și „grave” ale regulamentului general privind protecția datelor (GDPR), o regulă de referință privind transparența, care a devenit aplicabilă în 2018.

„Aceasta include informații furnizate persoanelor vizate cu privire la procesarea informațiilor între WhatsApp și alte companii Facebook”, se arată într-un comunicat.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: