Evenimentul Zilei > Actualitate > Atenție la volan! Șoferii din România sunt vizați de o lege dură și amenzi uriașe
Atenție la volan! Șoferii din România sunt vizați de o lege dură și amenzi uriașe

Atenție la volan! Șoferii din România sunt vizați de o lege dură și amenzi uriașe

Conform unui proiect de lege inițiat recent de mai mulți senatori, șoferii din România sunt vizați de o lege dură și amenzi uriașe. În prim-plan apare interzicerea mașinilor cu volan pe dreapta și care au fost înmatriculate în România.

Proiectul de lege depus la Senat are rolul de a îmbunătăți siguranţa rutieră „prin limitarea circulaţiei pe drumurile publice a autovehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România care au postul de conducere situat pe partea dreaptă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului”.

„Intervenţia legislativă este necesară deoarece numărul total de accidente produse de maşini cu volan pe dreapta depăşeşte 10% din totalul accidentelor pe an. Coliziunile sunt frontale iar posibilitatea de evitare este nulă din cauza lipsei de vizibilitate a şoferilor acestor maşini”, arată inițiatorii proiectului amintit.

Senatorul Toma-Florin Petcu este unul dintre cei care au semnat proiectul. Acesta a notat că „în ceea ce priveşte accidentele în care au fost implicate maşini cu volanul pe dreapta, majoritatea au fost produse de conducătorii acestor autovehicule″.

Multe accidente pentru mașinile cu volan pe dreapta

Parlamentarul a mai remarcat că „statistica este înfiorătoare″. Astfel, în 2018 au fost înregistrate 102 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 28 de persoane şi 106 rănite grav. Ne referim, desigur, la mașini cu volan pe dreapta. În 2019 au fost înregistrate 90 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 35 de persoane şi 88 rănite grav.

foto: commons.wikimedia.org

Conform economica.net, Petcu a mai completat că Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020, iar până la 31 decembrie 2020 este în vigoare perioada de tranziţie. Practic, asta înseamnă că autoritățile din România pot să interzică circulaţia pe drumurile publice a automobilelor care au volanul pe dreapta.

Reprezentanții Registrului Auto Român (RAR) arată că în România au fost aduse peste 29.000 maşini cu volanul pe dreapta în anul 2018 şi peste 20.000 maşini în anul 2019. Toate provin din Mare Britanie și Irlanda.

Există portițe legale

Dacă proiectul de lege va fi adoptat, autovehiculele istorice și mașinile utilizate de serviciile publice comunitare, dar și cele pentru curățenia stradală nu vor fi interzise în România.

Sancțiunile aplicate celor care nu vor respecta noua reglementare sunt clare: cei care vor conduce o mașină cu volanul pe dreapta riscă șase până la opt puncte, ceea ce înseamnă amenzi cuprinse între 870 și 1.160 de lei.

La constatarea contravenţiei, poliţistul rutier trebuie să rețină certificatul de înmatriculare sau de înregistrare. Ulterior, poliţistul rutier eliberează șoferului o dovadă înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru 15 zile.

Certificatul de înmatriculare se restituie proprietarului mașinii la prezentarea dovezii eliberate de RAR, din care rezultă mutarea postului de conducere al autovehiculului pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al acestuia.

Sursa citată menționează că noul proiect menționează explicit că mașinile „înmatriculate sau înregistrate în România”. Așadar, oricine înmatriculează o mașină în Bulgaria poate circula cu mașina cu volan pe dreapta în România.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.