Atenţie la noriţe! O nouă alertă de Covid-19! Ar fi primele cazuri din istoria molimei

Atenţie la noriţe! O nouă alertă de Covid-19! Ar fi primele cazuri din istoria molimei

Cel puțin două persoane au fost infectate cu temutul Covid-19 la o femă de nurci din Olanda, iar autorităţile locale cred că aceasta sunt probabil primele cazuri de transmitere a bolii de la nurcă la om.

Cu toate aceastea, oficialii olandezi au declarat că riscul de infectare în afara fermelor de nurcă (sau noriţă, cum mai este cunoscută în România) este „neglijabil”, au spus.

Luni, guvernul olandez a spus că „este foarte probabil” ca o persoană să fi luat boala de la o nurcă, anunţ care vine la o săptămână după un caz similar, conform dw.com.

Nurcile sunt crescute pentru blana lor în aproximativ 155 de ferme din Olanda, iar autoritățile au detectat animale infectate în patru dintre acestea, conform celor declarate de ministrul Agriculturii, Carola Schouten, într-o scrisoare către Parlament.

Ne puteți urmări și pe Google News

La trei din patru ferme, un om bolnav era considerat a fi sursa infecției din rândul animalelor animale, în timp ce la a patra oficialii încă investighează cauza.

Fermele de nurcă se vor închide în 2023, datorită unei legi adoptate înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus.

Pe fondul ultimelor evenimente, unii medici veterinari au acuzat-o pe Schouten că a încercat să reducă riscul infecției de la animal la om și au presat guvernul pentru a elimina fermele cu impact puternic.

Cu toate acestea, Schouten a respins până acum această solicitare. Adresându-se luni parlamentarilor olandezi, Schouten a declarat că riscul ca oamenii să se infecteze în afara fermelor este „neglijabil”.

Animalele de companie olandeze au fost confirmate infectate

Rapoarte despre oameni care și-au infectat animalele cu temutul Covid-19, în special pisicile și câinii, au apărut în diferite țări din întreaga lume încă de la începutul actualei pandemii.

Cel puțin patru animale de casă au fost testate pozitiv în Olanda luna trecută.

În acest context, Schouten a cerut pacienților care au COVID-19 să „evite contactul cu animalele lor”.

Cu toate acestea, ultima transmitere de la nurcă la om a fost realmente unică, a declarat luni șeful Institutului de Sănătate al țării, Jaap van Dissel.

„Este pentru prima dată când am descoperit, cel puțin am arătat că este posibil, ca în două cazuri infecția să treacă de la animal la om.

Desigur, este foarte probabil ca animalele să fi fost sursa inițială de infectare în China”, a adăugat el.

Experții cred că focarul a început în China după ce oamenii au consumat lilieci infectați în Wuhan.