Evenimentul Zilei > Politica > Cine vrea violențe la mitingul din 10 august! Galeriile, convocate în stradă
Cine vrea violențe la mitingul din 10 august! Galeriile, convocate în stradă

Cine vrea violențe la mitingul din 10 august! Galeriile, convocate în stradă

Într-o discuție cu organizatorul mitingului din 10 august, medicul stomatolog Tommy Tomescu a declarat în exclusivitate pentru EvZ că are informații care spun că se vor confrunta cu acțiuni mai puțin pașnice. „Sper, însă, că aceste acțiuni să nu fi e coordonate, astfel încât să fie localizate rapid și provocatorii să fie îndepărtați din rândurile mitingului nostru”.

De asemenea, Tomescu spune că vectorii acțiunilor civice care mai sunt anunțate pe 10 august, altele decât mitingul stabilit pentru ora 17, în Piața Victoriei, organizat de Grupul „Diaspora pentru România”, au chemat la manifestări galeriile echipelor de fotbal. După cum se știe, prezența acestora este deja o garanție pentru generarea de acțiuni violente.

Galeriile, în alertă

Sâmbătă, începând cu ora 17, Piața Victoriei va fi locul de desfășurare a mitingului Diasporei. Conform informațiilor oficiale, organizator apare medicul stomatolog Tommy Tomescu, un român stabilit în Marea Britanie și inițiatorul Grupului „Diaspora pentru România”.

Conform prevederilor Legii nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, organizatorului îi revin o sumă de obligații ce nu pot fi trecute cu vederea. Astfel, una dintre prevederi vorbește despre constituirea unui dispozitiv propriu de ordine menit să asigure măsuri de ordine publică, până la o eventuală intervenție a jandarmilor.

Tomescu a declarat, pentru EvZ, că există deja construit un asemenea dispozitiv, precizând că are deja informații că vor fi încercări de acțiuni violente în cadrul mitingului al cărui organizator este. În context, întrebat despre celelalte acținui civice programate pentru aceeași zi, medicul stomatolog a declarat că la unele dintre acestea s-a făcut apel la participarea galeriilor de fotbal.

Și, de acum știm, unde apar galeriile, violențele nu întârzie să apară. Desigur, este puțin probabil ca indivizi din aceste galerii să nu participe, ulterior, și la mitingul din Piața Victoriei.

Megamiting, speră Tomescu

Conform spuselor lui Tommy Tomescu, mitingul din 10 august 2018 s-ar fi apropiat de 200.000 de participanți. Pentru anul acesta cifra estimată de medicul stomatolog era de 250.000 de oameni, însă, Cazul Alexandra, împreună cu complicațiile ce apar zilnic din același spectru, va spori numărul participanților.

Tommy Tomescu spune chiar că vom asista la cel mai mare miting de până acum. Desigur, acest lucru ridică mari întrebări și în legătură cu modul în care s-ar putea garanta integritatea fiecărei persoane venite la miting, chiar și fără apariția unor focare de violență.

De altfel, surse din MAI ne-au declarat că planul de acțiune al Jandarmeriei București pentru 10 august nu este definitivat. El va fi gata joi, dar și jandarmii estimează numărul participanților la circa 200.000, ceea ce înseamnă că în București vor sosi și efective din alte unități din țară, probabil aceleași care au participat și anul trecut. Un alt aspect care este demn de menționat este acela că premierul Dăncilă este în concediu, iar sursele noastre spun că și alți miniștri, înclusiv Mihai Fifor, pleacă în vacanță.

 

Orban sare la gâtul procurorilor pentru 10 august 2018

Ieri, în cadrul unei conferințe de presă, liderul PNL, Ludovic Orban (foto), referindu-se la mitingul din 10 august anul trecut, a cerut procurorilor să „nu mușamalizeze” și să găsească vinovații în cazul celor 800 de plângeri ale victimelor jandarmeriei. „În multe dosare, cum e cel al Revoluției sau al Mineriadelor, nu s-au găsit vinovați. Acest lucru nu trebuie să se întâmple și cu violențele din 10 august 2018”, a spus politicianul.

 

Asociaţia Românilor din Italia nu participă la miting

Asociaţia Românilor din Italia a anunţat, pe pagina de Facebook, că nu va participa la mitingul din 10 august. „Asociaţia Românilor din Italia nu susţine şi nu va participa la manifestaţiile anunţate pentru data de 10 august 2019, la Bucureşti. Membrii Asociaţiei Românilor din Italia şi mulţi români consideră că acest protest este startul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale. Promovarea mitingului are un puternic caracter partizan politic. În acelaşi timp, autori cunoscuţi sau necunoscuţi instigă pe reţelele de socializare la ură, dezbinare şi violenţă. Asociaţia Românilor din Italia respinge astfel de practici şi îndeamnă la respect faţă de toţi cetăţenii români”, se arată în comunicatul ARI.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: