Evenimentul Zilei > Social > Otrava din alimentele care produc obezitate va fi interzisă. Victorie istorică în justiție
Otrava din alimentele care produc obezitate va fi interzisă. Victorie istorică în justiție

Otrava din alimentele care produc obezitate va fi interzisă. Victorie istorică în justiție

Studii recente atrag atenția că un pesticid comun poate favoriza obezitatea, prin încetinirea capacității de ardere a caloriilor. Pesticidul clorpirifos utilizat în agricultură provoacă mai multe boli, printre care diabet și obezitate. 

După ani de bătălii în justiție, Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) a anunțat recent o interdicție asupra utilizărilor agricole ale unui pesticid numit clorpirifos. Interdicția vine la 20 de ani după ce utilizările substanței chimice au fost interzise din cauza dovezilor tot mai mari privind afectarea dezvoltării neuronale la copii.

„Grăsimea brună este cuptorul metabolic din corpul nostru, care arde calorii, spre deosebire de grăsimea normală care este folosită pentru a le stoca”, spune autorul studiului, Gregory Steinberg, potrivit Capital.ro.

„Știm că grăsimea brună se activează în timpul frigului și când mâncăm”, mai spune acesta.

Dezvoltă rezistența la insulină și declanșează obezitatea

Principala constatare a noului studiu, realizat pe cobai, a fost că pesticidul clorpirifos suprimă funcțiile de ardere calorică ale grăsimii brune. Acest lucru a exacerbat dezvoltarea rezistenței la insulină și a obezității la animale.

Studiile anterioare pe rozătoare au descoperit o legătură între clorpirifos și obezitate atunci când animalele sunt expuse la niveluri de substanțe chimice care, în general, imită nivelurile de toxicitate din viața reală a omului.

Când șoarecii sunt găzduiți la temperaturi mai calde de aproximativ 29-30 ° C (84-86 ° F), sunt mai puțin susceptibili de a suferi stresuri termale care pot perturba ratele metabolice naturale. Și în cazul acestui nou studiu, cercetătorii au descoperit că nivelurile semnificativ mai mici de expunere la clorpirifos au declanșat perturbări metabolice ale grăsimii brune atunci când animalele erau găzduite în medii termoneutrale mai calde.

În mediile termoneutrale, doar 0,5 mg de clorpirifos au declanșat creșterea în greutate și rezistența la insulină.

Steinberg admite că noile descoperiri nu au fost încă reproduse la oameni, dar subliniază că nivelurile mici de expunere la pesticid ar putea duce la arderea mai rapidă a caloriilor.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: