Evenimentul Zilei > Social > Atenție la această plantă! Aproape jumătate de milion de români sunt alergici la ea. Cine nu o elimină riscă să fie amendat
Atenție la această plantă! Aproape jumătate de milion de români sunt alergici la ea. Cine nu o elimină riscă să fie amendat

Atenție la această plantă! Aproape jumătate de milion de români sunt alergici la ea. Cine nu o elimină riscă să fie amendat

A început sezonul unei plante la care aproximativ jumătate de milion de români sunt alergici. Începutul lunii septembrie este perioada de vârf în care polenul acestei plante poate provoca afecțiuni severe persoanelor alergice.

Ambrozia, planta care se regăsește de cele mai multe ori la marginea drumurilor, pe terenurile abandonate sau în parcuri neîngrijite din orașe, nu ține cont de vârstă. Planta poate provoca afecțiuni severe de sănătate persoanelor alergice la orice vârstă. Persoanele care sunt afectate de polenul acestei plante nu remarcă imediat sensibilizarea sistemului imunitar, ci în timp.

A început sezonul ambroziei. Ce simptome dezvoltă persoanele alergice

„Este (inițial – n.r.) o etapă asimptomatică. Nu se știu cauzele pentru care au crescut atât de mult cazurile de alergii, dar se ia în calcul poluarea, care creează vulnerabilitate la nivelul aparatului respirator, căruia îi reduce capacitatea de barieră. Astfel, atunci când intră în contact cu alergenii, în loc să-i poată elimina, aceștia declanșează o reacție imunologică la nivelul aparatului respirator. Rezultă o inflamație cronică și în timp se transformă într-o alergie”, a explicat medicul alergolog Raluca Cojocariu.

O persoană care prezintă sensibilitate la polenul ambroziei și parcurge același traseu, în prezența plantei amintite, se va confrunta cu simptome până la administrarea tratamentului în acest sens. „Alergia debutează cu semne și simptome care afectează aparatul respirator: strănut în reprize, secreții nazale apoase, transparente, nas înfundat, lăcrimare, congestie oculară – ochi roșii, mâncărimi la nivelul ochilor, la nivelul nasului, tuse, simptome persistente mai mult de 3 zile pe săptămână, mai mult de 4 săptămâni consecutiv. La o viroză, simptomele nu se întind mai mult de 12 zile.

Perioada specifică este august – sfârșitul lunii septembrie și se poate ajunge chiar în octombrie”, a precizat Raluca Cojocariu pentru B1.

Ambrozia trebuie eliminată. Ce amenzi se aplică proprietarilor de terenuri care nu respectă prevederile legislației

Peste 482.000 de români sunt alergici la polenul de ambrozie. Majoritatea se confruntă cu rinoconjunctivită, afecțiune care, în timp, poate evolua spre astm. Prevalența alergiei la ambrozie este de 5,35% în populația activă – specialiștii indică o morbiditate crescută în acest sens, comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat.

Potrivit legislației, proprietarii terenurilor pe care crește ambrozia sunt obligați să elimine planta din teritoriu. În caz contrar, aceștia pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, și între 5.000 și 20.000 de lei, în cazul persoanelor juridice. Sancțiunile pot fi aplicate de reprezentații Primăriilor, Poliției Locale sau ai Gărzii de Mediu.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: