Societatea Americană de Ştiinţă explică într-un video postat pe platforma online YouTube, ce se petrece în tractul nostru digestiv după ce înghiţim gumă de mestecat.
Primul procedeu al digestiei include mecanisme necesare pentru procesarea produselor alimentare înate de a fi digerate: mestecatul.
Cel de-al doilea proces are în vedere enzimele sau proteinele din salivă şi stomac, care înlesnesc descompunerea alimentului mestecat. Ultimii factori, însă nu mai puţin importanţi sunt acizii, care dizolvă alimentele în particule care să poată trece confortabil prin intestine.
În mod normal, atunci când mănânci , limba şi dinţii lucrează împreună pentru a mărunţi alimentele, iar mişcarile musculare le împing către tractul digestiv , până în momentul în care acestea ajung în stomac unde intrp sub acţiunea sucurilor gastrice.
Guma de mestecat însă, este unul dintre produsele care nu sunt făcute pentru a fi digerate, deoarece3 conţine o bază naturală de cauciuc ori una sintetică, proprietăţi care îi oferă consistenţa.
Cauciucul butil, folosit de regulă în producţia gumei de mestecat este unul sintetic folosit şi în producţia anvelopelor sau a mingilor de baschet.
În timp ce enzimele sunt capabile să descompună glucidele, uleiurile şi alcoolii din guma de mestecat, baza de cauciuc este practic imună la aceste enzime.
Cauciucul fiind atât de rezistent, nici măcar acizii din sucul gastric nu pot dizolva baza de cauciuc, prin urmare o parte din guma de mestecat înghiţită face faţă tuturor încercărilor tractului digestive de a descompune-o, scrie Descopera.