Atenţie ce atingi în bloc! Poţi ajunge la închisoare dacă există vreun martor

Atenţie ce atingi în bloc! Poţi ajunge la închisoare dacă există vreun martor

Cei care locuiesc într-un bloc trebuie să ştie că violarea secretului corespondenței este o infracțiune pedepsită de lege şi în funcţie de gravitatea cazului se poate ajunge inclusiv la închisoaere.

Atenţie ce atingi în bloc! Poţi ajunge la închisoare dacă există vreun martor. În cel mai fericit caz, un vecin curios care a deschis corespondenţa ce nu-i aparţinea poate primi o amendă penală.

Violarea secretului corespondenței este o infracțiune pedepsită de lege, potrivit Codului penal. Însă ceea ce trebuie subliniat este că vorbim despre fapte săvârșite fără drept.

Atenţie ce atingi în bloc! Poţi ajunge la închisoare dacă există vreun martor

Astfel, persoanele care deschid scrisorile altora fără să fie îndreptățite să o facă riscă să ajungă la închisoare pentru 3 luni sau chiar un an.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform avocat.net, în prim-plan sunt „fapte săvârșite fără drept”. „Mai exact, în actul normativ scrie că «deschiderea, sustragerea, distrugerea sau reținerea, fără drept, a unei corespondențe adresate altuia, precum și divulgarea fără drept a conținutului unei asemenea corespondențe, chiar atunci când aceasta a fost trimisă deschisă ori a fost deschisă din greșeală, se pedepsesc»”, notează sursa citată.

Inviolabilitatea secretului corespondenţei este garantată prin art. 28 din Constituţia României. Acolo se arată că „secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice şi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil.”

Tot în Constituţie (art. 49 alin. 1) se arată că „exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea siguranţei naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor si libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale, prevenirea consecinţelor unei calamitaţi naturale ori ale unui sinistru deosebit de grav.”

Este infracţiune şi dacă reţii corespondenţa

Atenţie la cutia poştală!

Violarea secretului corespondenţei poate însemna şi în sustragerea, distrugerea sau reţinerea unei corespondenţe, precum şi divulgarea conţinutului unei corespondenţe Se consideră că este ifracţiune chiar dacă a fost trimisă deschisă sau a fost deschisă din greşeală.

Cu privire la infracţiunea de violare a secretului corespondentei, mai trebuie spus că valoarea ocrotită este reprezentată printr-un drept subiectiv nepatrimonial. Poate exista, totuşi, şi un obiect material, în măsura în care informaţiile comunicate au un suport material şi se acţionează asupra lui.

Când poate fi înlăturată răspunderea penală

Astfel, „când fapta se săvârşeşte prin deschiderea unei corespondenţe sau prin sustragerea, distrugerea ori reţinerea acesteia, obiectul material este însăşi corespondenţa violată.”

Instanţa supremă s-a pronunţat în sensul existentei infracţiunii de violare a secretului corespondentei, în cazul în care, dorind să verifice fidelitatea soţiei, făptuitorul a înregistrat convorbirile telefonice ale acesteia, cu ajutorul unui dispozitiv special confecţionat în acest scop.

În ceea ce priveşte sustragerea unei corespondenţe, dacă respectiva corespondenţă sustrasă conţinea bani sau alte valori  - pe care făptuitorul le-a însuşit -  infracţiunea de violare a secretului corespondenţei intră în concurs cu infracţiunea de furt.

La infracţiunea de violare a secretului corespondenţei, tentativa nu se pedepseşte. Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, iar împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

sursa: avocatnet.ro