Atenție! Amenzi uriașe dacă faci asta acasă. Legea a intrat în vigoare

Atenție! Amenzi uriașe dacă faci asta acasă. Legea a intrat în vigoare

Pentru cine nu știe, dacă ai în curte copaci pe care vrei să îi tai, pentru o singură specie îți trebuie autorizație de la autoritățile publice locale.

Este vorba despre celebrul nuc, care este o specie protejată, astfel încât pentru a-l putea tăia ai nevoie de un permis special, emis de primăria locului unde ai domiciliul.

Dacă vreți să tăiați un nuc, arbore protejat de Legea pomiculturii 348/2003, nu o poți face oricum. Prima dată, trebuie să mergi la primărie, depui o cerere și așteptați 30 de zile ca să vină răspunsul așteptat, adică poți să tai nucul sau nu.

Potrivit legii, tăierea nucilor răzleți se face doar cu autorizație și doar în anumite cazuri, special prevăzute. Astfel, nucii pot fi tăiați doar dacu sunt bătrâni și au mai mult de 60 la sută din coroană, uscată; sunt amplasați într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes local sau național sau sunt amplasați pe aliniamentul drumurilor naționale și se pune în pericol siguranța circulației rutiere.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atenție! Se dau amenzi!

Potrivit Legii Pomiculturii, amenzile pentru cei care taie nuci fără autorizație pot fi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei, iar acestea pot fi aplicate de inspectorii de la Ministerul Agriculturii, cel al Economiei și polițiștii de la Ministerul de Interne.

Tot legea mai prevede o obligație pentru autoritățile publice locale care nu este respectată de nimeni. Este vorba despre inventarierea nucilor și a plantațiilor de nuci.

O livada de nuci este aur curat

Tot mai mulți români, cu terenuri în diferite zone ale României au ales să înființeze propriile livezi cu nuci. O investiţie de 6.400 de euro făcută într-un hectar de livadă forestieră, poate genera un profit de peste 600.000 de euro, în 25 de ani, depăşind estimările oricărui fond de investiţii.

În ceea ce priveşte o livadă de nuci fructiferi, după şapte ani se intră pe producţie. Calculele sunt simple spun specialiștii. „La un calcul estimativ de 2.200 de kg la hectar, la un cost de 10 lei (românești) pe kilogramul de nucă în coajă, iese o valoare a producţiei de 5.000 de euro, iar la miezul de nucă de 8.500 de euro, unde kilogramul este 35 de lei (românești). În al doilea an de rod profitul lunar se ridică la 1.000 de euro, pentru nuca în coajă, şi depăşeşte 3.000 de euro la miezul de nucă. Investiţia se poate amortiza într-un an sau doi.

Nuca are căutare ca şi aliment – ulei sau miezul de nucă, dar şi ca derivate. Coaja de nucă se foloseşte în industria farmaceutică, cosmetică, în industria de armanent, aviaţie sau la cea de bijuterii. Din coaja de nucă se fac anumite granulaţii care se folosesc în confecţionarea unor piese de armament, iar în aviaţie se foloseşte iarna în compoziţie cu spuma pentru degivrarea avioanelor”, a declarat Toth Jozsef.