Evenimentul Zilei > International > Atentatul planificat să aibă loc în Franţa era pregătit de jihadişti care se mişcau cu lejeritate în toată Europa. Elemente şocante ies la iveală în cadrul anchetei
Atentatul planificat să aibă loc în Franţa era pregătit de jihadişti care se mişcau cu lejeritate în toată Europa. Elemente şocante ies la iveală în cadrul anchetei

Atentatul planificat să aibă loc în Franţa era pregătit de jihadişti care se mişcau cu lejeritate în toată Europa. Elemente şocante ies la iveală în cadrul anchetei

Ancheta privind un plan de atentat dejucat săptămâna trecută în Franţa relevă conexiunile europene: după ce două persoane au fost inculpate în Belgia, un francez a fost reţinut duminică în Olanda, toţi trei bănuiţi de legături cu principalul suspect, Reda Kriket.

Acest caz este distinct de ancheta privind atentatele din 13 noiembrie 2015 de la Paris (130 de morţi) şi de cele de la Bruxelles (31 de morţi), toate revendicate de către gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), chiar dacă au putut fi stabilite unele legături între protagonişti.

Reda Kriket, un fost infractor în vârstă de 34 de ani, a fost arestat joi în Boulogne-Billancourt (periferia pariziană). Ministrul francez de interne, Bernard Cazeneuve, a anunţat ulterior că a fost dejucat un plan de atentat ''într-un stadiu avansat'', fără să ofere alte precizări. Mai multe puşti de asalt, inclusiv kalaşnikov, şi explozibili au fost, de asemenea, descoperite într-un apartament din centrul unei alte suburbii pariziene.

De atunci, ancheta înaintează rapid şi se extinde în mai multe ţări europene.

Duminică, un francez în vârstă de 32 de ani, pe nume Anis B., născut în Montreuil (periferia pariziană) şi cu domiciliul în departamentul Val-de-Marne, limitrof Parisului, a fost interpelat la Rotterdam (Olanda). Bărbatul, care a fost în Siria, este suspectat că a fost mandatat de către Statul Islamic să comită un atentat în Franţa împreună cu Reda Kriket, potrivit unei surse a poliţiei.

''El a fost arestat ca urmare a unui mandat de arest european emis vineri de către judecătorii de instrucţie francezi'', a indicat o sursă judiciară. El va fi predat Franţei pentru a fi audiat, a afirmat la rândul său parchetul olandez.

Alţi trei suspecţi, inclusiv doi bărbaţi de origine algeriană, cu vârste de 43 şi 47 de ani, au fost interpelaţi la Rotterdam, unde au avut loc mai multe percheziţii.

Ancheta a fost rapid orientată către Belgia.

Doi bărbaţi, Abderamane A. şi Rabah N., arestaţi vineri în centrul Bruxellesului, au fost inculpaţi pentru “participare la activităţile unui grup terorist” şi au fost plasaţi în arest provizoriu.

Născut în 1977 în Algeria, Abderamane A., a cărui inculpare a fost anunţată duminică, este cunoscut serviciilor antiteroriste.  Considerat drept “un jihadist voluntar'”, el a fost condamnat în 2005 la şapte ani de închisoare şi la interzicerea definitivă a accesului pe teritoriul francez, pentru că a ajutat doi militanţi tunisieni să-l asasineze pe comandantul Ahmad Shah Massoud în Afganistan pe 9 septembrie 2001, cu două zile înainte de atentatele sângeroase ale reţelei Al-Qaida în Statele Unite ale Americii (SUA).

Cu toate că acest caz este distinct de ancheta privind atentatele de la Paris şi Bruxelles, au putut fi stabilite totuşi legături.

Kriket fusese condamnat în contumacie anul trecut în Belgia în procesul unei filiere jihadiste către Siria, dintre care unul dintre principalii acuzaţi nu era nimeni altul decât belgianul Abdelhamid Abaaoud, figură cunoscută a jihadiştilor francofoni ai Statului Islamic şi unul dintre presupuşii organizatori ai atentatelor pariziene.

Această filieră era condusă de către Khalid Zerkani (41 de ani), din Bruxelles şi ''cel mai mare recrutor de candidaţi la jihad'' din Belgia, potrivit autorităţilor belgiene.

Kriket fusese condamnat la 10 ani de închisoare în contumacie. Ancheta a scos la iveală rolul său de finanţator al filierei Zerkani: el dădea o parte din bunurile sale obţinute prin jaf şi activităţi de tăinuire de obiecte furate, în numele principiului musulman Ghanima (împărţirea prăzii de război).

Kriket este în arest preventiv în Franţa, care poate dura până luni, chiar miercuri, în caz de ameninţare cu atentat iminent sau din necesitatea de cooperare internaţională.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: