Evenimentul Zilei > International > Atacuri în rafală după ora 02:00. Israel ar fi lansat mai multe rachete
Atacuri în rafală după ora 02:00. Israel ar fi lansat mai multe rachete

Atacuri în rafală după ora 02:00. Israel ar fi lansat mai multe rachete

Forţele armate siriene au anunţat recent că au interceptat mai multe rachete israeliene în timpul raidurilor care au vizat orașul portuar Latakia, în apropierea unei baze aeriene a Rusiei.

Siria acuză Israelul că a lansat alte atacuri cu rachete. Principalul oraş portuar, lovit. Într-o declarație a armatei siriene se spune că atacurile aeriene au fost înregistrate la scurt timp după ora 02:00 şi au lovit mai multe zone de-a lungul coastei Latakiei, în sud-vest.

Un civil a fost ucis și șase au fost răniți în urma loviturilor despre care armata a spus că au afectat o fabrică civilă de materiale plastice din oraș. „Apărările noastre aeriene au interceptat rachetele agresorilor și au doborât unele dintre ele”, se arată în comunicatul armatei. Presa de stat a mai relatat că atacul israelian a lovit și orașul Hifa, la est de orașul-port Latakia, dar și oraşul Masyaf din provincia Hama.

Militarii israelieni nu au comentat acuzaţiile. Deși loviturile israeliene din ultimii ani au vizat multe părți ale Siriei, rareori au lovit Latakia, aflat în apropierea principalei baze aeriană ruse Hmeimim. Raidul israelian a lovit şi mai multe zone din orașul Jabla, în nord-vestul provinciei Latakia, un bastion al sectei minoritare alawite a președintelui sirian Bashar al Assad, care domină armata și forțele de securitate.

Assad provine din Qerdaha, un sat din Munții Alawite, situat la 28 km sud-est de Latakia, unde este îngropat tatăl său, Hafez al-Assad. În ultimele luni, Israelul a crescut intensitatea așa-numitului „război din umbră” împotriva țintelor iraniene din Siriei.

orașul portuar Latakia

Siria acuză Israelul că a lansat alte atacuri cu rachete

Sursele de informații occidentale arată că atacurile vizează în principal centrele de cercetare pentru dezvoltarea armelor, depozitele de muniții și convoaiele militare care transportă rachete din Siria în Liban.

Milițiile împuternicite ale Iranului, conduse de Hezbollahul libanez, domină acum zone întinse din estul, sudul și nord-vestul Siriei, precum și mai multe suburbii din jurul Damascului. De asemenea, ele controlează zonele de frontieră libano-siriene. Israelul a declarat că scopul său este de a pune capăt prezenței militare a Teheranului în Siria, despre care surse de informații occidentale spun că s-a extins în ultimii ani.

Israelul a trimis săptămâna trecută la Washington delegați superiori pentru a discuta despre Iran cu omologii din SUA. Casa Albă a declarat că aliații au fost de acord cu „amenințarea semnificativă” reprezentată de comportamentul regional al Iranului. Discuțiile Iranului cu trimişii SUA la Viena au fost umbrite de presupusele acţiuni de sabotaj reciproc asupra navelor israeliene și iraniene, precum și de o explozie la instalaţia nucleară de la Natanz, pentru care Teheranul a dat vina pe Israel, conform reuters.com.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: