Politologul și scriitorul Dan Pavel avertizează, pe Facebook, că rectorii care au semnat pentru susținerea ministrului agramat de la Educație încalcă principiul autonomiei universitare, certificându-și astfel ”clientelismul” și transmițând un mesaj nociv studenților: ”nu trebuie să înveți, să studiezi, ci doar să te dai de partea celor de la putere. Iar dacă plagiezi... poți să ajungi chiar premier!”.
EVZ vă prezintă declarațiile universitarului Dan Pavel.
Politică versus universități
”Rectorii au rămas în urma studenților. Sprijinirea noului ministru al educației de către toți rectorii (aproape) este o încălcare a principiului autonomiei universitare. Rectorii și universitățile, profesorii și studenții nu au voie să facă politică în universități. Nici partidele politice nu mai au permisiunea să înființeze organizații în universități, cum era înainte de 1989.
”Dacă plagiezi poți ajunge premier!”
Universitățile trebuie să fie spații ale neutralității politice, locuri unde se studiază și cercetează. Deși studenții studiază tot mai puțin (spre rușinea lor, dar mai ales în defavoarea acestei națiuni), iar la intrarea în universități nu mai există principii solide de selecție, măcar exista autonomia universitară și speranța că la un moment dat (studenții care nu studiază) vor înțelege că o societate prosperă doar prin meritocrație. Acum, rectorii au comunicat un mesaj nociv, care le convine studenților antimeritocratici: nu trebuie să înveți, să studiezi, ci doar să te dai de partea celor de la putere. Iar dacă plagiezi ... poți să ajungi chiar premier!
Clientelismul rectorilor
Sprijinirea unui ministru agramat, care ne transmite s-o lăsăm mai moale cu plagiatele, de către atâția rectori este măsura clientelismului existent. Nu mai vorbim de servilismul acelor rectori. Noroc că marea masă a profesorilor și studenților este anti-PSD ori apolitică! Cei care au semnat în favoarea noului ministru al educației nu își dau seama câte voturi a pierdut partidul de guvernământ acum....”, scrie Dan Pavel.