Atac la parada homosexualilor

Stegulete, masti de carnaval, baloane colorate, muzica, urmate de substante lacrimogene, petarde, aruncari cu pietre si interventii in forta ale jandarmilor la GayFest, parada homosexualilor si lesbienelor de ieri-seara din Capitala.

Mai multe grupuri de persoane s-au manifestat violent impotriva organizarii acestui miting si au incercat sa intre in contact cu manifestantii, insa jandarmii au intervenit in forta si i-au imprastiat. Aproximativ 100 de atacatori au fost retinuti. Pericolul a fost cu atat mai mare cu cat cei care se aflau in zona puteau fi loviti.

Parada a inceput in mod pasnic, homosexualii afisand pe traseul Piata Unirii-Parcul Izvor din Bucuresti mai multe pancarte cu lozinci  precum „Dumnezeu ne iubeste pe toti”, „Gay de la Traian si Decebal incoace”, „Ne iubim fiii si fiicele lesbiene”. Ordinea si securitatea au fost asigurate pentru cei aproximativ 400 de participanti la GayFest de 800 de jandarmi.

Acceptandu-se pe sine

Pentru Robert, un tanar homosexual de 26 de ani din Bucuresti, parada GayFest reprezinta un moment oportun pentru a cere egalitate in drepturi si dorinta de a fi acceptat asa cum este. Este deranjat de intoleranta oamenilor din jur si marturiseste ca intampina probleme „la serviciu, in institutiile de stat si... aproape oriunde”.

Robert si-a dat seama ca este atras de persoane de acelasi sex la varsta de 12 ani, cand urmarea, impreuna cu familia, un film cu homosexuali, iar relatiile acestora nu l-au deranjat deloc.

Pana sa le spuna celor apropiati despre orientarea sa se condamna zilnic si  voia sa se schimbe. „Imi doream sa reusesc sa ma schimb pentru a fi acceptat de societate. Cand am realizat ca nu pot, m-am acceptat asa cum sunt.” In urma cu zece ani a luat decizia de a le spune celor apropiati ca este homosexual.

„Fratele meu, la inceput a fost destul de rezervat fata de ideea de gay, dar, in timp, s-a apropiat de mine. Acum doi ani a aflat si mama mea de la el. Eu nu am avut curajul sa-i spun, dar ma bucur ca a decis sa faca asta in locul meu. De cand familia m-a acceptat, am ajuns sa ma accept si eu pe mine. De atunci, nu mai am nicio problema si nu ma deranjeaza ca  si ceilalti sa afle despre problema mea. Am ajuns la concluzia ca asa m-am nascut si nu am cum sa ma schimb”. 

Militant pentru drepturi egale

Robert sustine ca nu a fost influentat de anturaj pentru ca in grupul sau de prieteni toti erau heterosexuali. Ieri a hotarat sa se alature marsului GayFest, organizat de Fundatia Accept, pentru ca isi doreste ca discriminarea impotriva lor sa inceteze, dar, cel mai important, vrea ca parteneriatul civil sa fie legalizat. „Nu militez pentru casatorie, pentru ca nu are rost, ci pentru parteneriatul civil care ne-ar aduce drepturi egale”.

Pentru acest lucru, Robert a marsaluit timp de doua ore, alaturi de ceilalti minoritari, dansand, scandand lozinci si aratand ca se simte bine in pielea lui. A trecut cu vederea peste incidentele petrecute, militand pentru ceea ce doreste sa obtina.

Anti-gay

„Ceva irational, impotriva lui Dumnezeu” Sloganuri precum „Nu vrem sa fim un neam de poponari!”, „Afara cu toti gay-i din tara!”, dar si rugaciuni, steaguri, pancarte si obiecte religioase au insotit ieri 300 de persoane care au protestat fata de GayFest. Romania nu e Sodoma!”, au strigat participantii la Marsul pentru Normalitate, organizat de formatiunea extremista Noua Dreapta.

Timp de doua ore, pe traseul Dealul Mitropoliei-Piata Universitatii-Calea Victoriei, cei prezenti au inceput protestul fata de parada homosexualilor intonand „Desteapta-te, romane!” si au pledat pentru afirmarea valorilor traditionale ale societatii romanesti.

„Nu ma pot obisnui cu ideea”

Evenimentul nu a fost lipsit de incidente. Un grup de 15 tineri, imbracati in negru si cu masti pe fata, i-a atacat verbal pe membrii organizatiei extremiste Noua Dreapta, travestiti morali, pledand pentru stoparea discriminarii si pentru egalitate: „Toti diferiti, toti egali”. Jandarmii au intervenit si i-au retinut pe tinerii protestatari.

Printre cei prezenti, in primele randuri ale contestatarilor s-a aflat si Dan Popescu, un tanar de 26 de ani, membru al organizatiei Noua Dreapta.

Cu un aer solemn, purtand un tricou si o sapca cu insemnele formatiunii extremiste si un steag al Romaniei, spune ca a venit la eveniment pentru a lupta pentru ceea ce este moral: „Atat timp cat homosexualii vor avea tot felul de cereri voi fi si eu in strada. Este o jignire la adresa noastra. Avem dreptul sa ne spunem parerea, aceea ca nu suntem de acord cu manifestatia pe care acestia o organizeaza. Fiecare are dreptul sa faca ce vrea in propriul dormitor. Cand iesi pe strada, este cu totul altceva”.

El spera ca Marsul pentru Normalitate „ii va destepta putin pe romani”. Considera homosexualitatea un fenomen imoral, „un lucru irational si impotriva lui Dumnezeu”. Nu crede ca aceasta minoritate are nevoie de drepturi speciale.

Nu ar accepta un prieten cu o astfel de orientare sexuala sau o asemenea marturisire din partea propriului copil: „Nu ma pot obisnui cu ideea. M-am gandit la o astfel de posibilitate. Ar fi una dintre cele mai mari lovituri pe care le-as primi”.

Pe de alta parte, Dan este impotriva GayFest pentru ca „astfel vor sa adune adepti. De la an la an sunt din ce in ce mai multi si mai puternici. Manifestarile pe care le organizeaza sunt sonore pentru ca beneficiaza de finantari si de sprijin puternic”.

Dan este impotriva drepturilor pe care gay-i spera sa le obtina: casatorie si posibilitatea de a adopta copii: „Ce i se va raspunde unui copil care va vedea ca ceilalti au o mama si un tata? Ca restul oamenilor sunt anormali si ca ceea ce se intampla in familia lui este firesc?”, se intreaba militantul anti-gay.