Angajaţii din închisori se gândesc să boicoteze întâlnirea de marţea viitoare cu Tudorel Toader. Acesta a anunţat că va discuta cu ei pe 8 august.
“Am sentimentul că Tudorel Toader trăieşte într-un univers paralel. Un minim care putea fi făcut de România, implicit de Ministerul Justiţiei, în direcţia alinierii la impunerile CEDO privind condiţiile de detenţie era emiterea unei Hotărâri de Guvern pentru achiziţionarea studiilor de fezabilitate în vederea construirii a două amărâte de puşcării mici, Caracal şi Berceni. Până la acest moment nu a fost emisă nici o Hotărâre de Guvern în sensul ăsta.
Prin urmare, chiar dacă ea va mai fi emisă acum, nu va face decât să încurce ANP-ul, întrucât nu există timpul fizic de a mai finaliza acest studiu şi intrăm într-o altă problemă bugetară”, a spus preşedintele Sindicatului Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare, Ştefan Teoroc, confrom rfi.ro.
Acesta a mai spus că este de părere că sistemul penitenciar, mai devreme sau mai târziu, va intra în colaps.
“Pe impuneri care în urmă cu aproximativ o săptămână au fost transmise dinspre Ministerul Finanţelor Publice, din bugetul ăsta amărât al ANP trebuie tăiate 57 de milioane de lei, care înseamnă că ar genera pierderi în zona de bunuri şi servicii în special, dar culmea, chiar şi în zona de salarii.
Deci nu numai că nu pot să achiziţionez studii, că nu dau măcar Hotărârea, dar tai şi din buget. În plus, în perspectiva diminuării cheltuielilor de personal, avem 12 mii de salariaţi pe 15 mii de funcţii prevăzute, dar ca efect al pensiilor militare, pleacă nonstop.
În scurt timp, o să ajungem la vreo 11 mii şi ceva, deşi trebuiau să fie 14 mii la finalul anului. Singurul mod prin care putem să contrabalansăm cât de cât este să scoatem la concurs posturi vacantate astfel prin pensionare şi să încercăm să le ocupăm. Brusc, vine acea Ordonanţă care blochează concursurile şi bineînţeles că nu o să primim nici finanţare pentru ele. Prin urmare, ne îndreptăm spre colaps”.
Liderul sindical precizează că unele închisori sunt păzite chiar de către deţinuţi: “Dacă este să ne uităm, de exemplu, la penitenciarele cu regim deschis, înseamnă secţii, pe care se află în medie 200 de deţinuţi, pot fi şi peste 300, cu uşile deschise (…). Într-o astfel de secţie unde avem 200-300 de deţinuţi în camere cu uşi deschise am un singur agent neînarmat (…).
Ce este foarte interesant este că absenţa resurselor umane a dus la modificări ale regulamentelor interne, să zic aşa. Regulamentele de siguranţă sunt calibrate pe lipsă de oameni, adică este suficient un om pe secţie, este legal aşa, nu este nici un fel de problemă. Regulamentele actuale în vigoare permit ca perimetrele unităţii să fie păzite cu deţinuţi. De aceea, la Jilava acum jumătate din posturi sunt asigurate cu deţinuţi, care au un baston şi un fluier şi ne ajută să păzim perimetrele”.