Atac devastator din interiorul BNR la adresa proiectului legislativ care îi obligă pe copii să-și susțină financiar părinții

Atac devastator din interiorul BNR la adresa proiectului legislativ care îi obligă pe copii să-și susțină financiar părinții

Oare se schimbă optica în statul român în ceea ce privește dreptul omului de a dispune de banii lui așa cum dorește? Este întrebarea de căpătâi a lui Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Băncii Naționale a României, în ceea ce privește proiectul legislativ care prevede obligarea tinerilor să aibă grijă, din punct de vedere material, de părinții lor.

Expertul BNR în probleme de politică monetară ridică o serie de probleme pe marginea acestui subiect, relatează portalul www.magnanews.ro. 

”Înseamnă că autorii consideră fie că statul român nu are capacitatea de a face acest lucru, fie că nu are datoria de a face acest lucru”, se referă specialistul la ceea ce unii și-ar putea închipui despre faptul că statul român nu ar putea să aibă grijă de persoanele vârstnice.

Mai presus de orice însă, Lucian Croitoru vorbește despre negarea unui drept fundamental al omului. Acela de a decide cum anume dispune de banii pentru care muncește. Pe lângă asta, expertul atrage atenția asupra unui lucru. Tinerii plătesc impozite și taxe pentru veniturile obținute. Din acele impozite și taxe statul trebuie să se îngrijească de vârstnici.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Înseamnă o negare a drepturilor omului de a beneficia de roadele muncii sale așa cum dorește.

Nu poți obliga un tânăr să plătească pensie părinților, bunicilor și străbunicilor, naturali sau vitregi, mai ales după ce i-ai obligat, oricum, să plătească impozite în acest scop, pe care și-l asumă statul”.

Consilierul BNR analizează acest proiect de lege și din altă perspectivă. Poate că inițiatorii consideră că sistemul public de pensii ar fi în colaps și atunci e nevoie ca tinerii să plătească pensiile părinților.

Ca atare, Lucian Croitorul lansează trei întrebări pentru cei care au inițiat proiectul legislativ.

”Este sistemul public de pensii sau de asistență socială în faliment? 

Cred inițiatorii proiectului legislativ că dreptul omului de a utiliza venitul din muncă în mod liber, este învechit și trebuie îngrădit? 

Cred inițiatorii proiectului că tinerii în vârstă de muncă sunt imorali și-și părăsesc părinții la greu?”.

Așa cum se știe, în Parlament a fost depus un proiect legislativ inițiat de deputatul social-democrat Dumitru Gherman și susținut de 73 de parlamentari, majoritatea de la PSD.