Atac cibernetic la Camera Deputaților. Hackerii au sustras date personale ale parlamentarilor, inclusiv actele premierului Marcel Ciolacu. Atacatorii au revenit cu un mesaj în care cer o răscumpărare de 40.000 de euro.
UPDATE 1. Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării Bogdan-Gruia Ivan a declarat, referitor la breşa de securitate la site-ul Camerei Deputaţilor, că este în desfăşurare o anchetă tehnică. Atunci când va exista un raportul final, va prezenta concluziile documentului.
Ministrul Bogdan-Gruia Ivan: În medie, zilnic sunt 200-250 de atacuri cibernetice la instituţiile publice
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a declarat că instituţiile statului sunt tot mai des supuse unor atacuri cibernetice.
„Noi suntem într-un stadiu în care faţă de anul 2023, 2022, în fiecare an avem o creştere cu 10-12% a atacurilor cibernetice la adresa companiilor şi instituţiilor publice din România. Avem o medie zilnică de aproximativ 25.000 – 50.000 plus minus. Ce e important este că şi în cazul instituţiilor publice avem undeva la 200-250 de atacuri pe zi, în medie”.
Şi continuă: „Ce e foarte important, este că România are instituţii foarte bine pregătite în materie de securitate cibernetică. Noi suntem într-un stadiu în care faţă de anul 2023, 2022, în fiecare an avem o creştere cu 10-12% a atacurilor cibernetice la adresa companiilor şi instituţiilor publice din România. Avem o medie zilnică de aproximativ 25.000 – 50.000 plus minus şi ce e important este că şi în cazul instituţiilor publice avem undeva la 200-250 de atacuri pe zi, în medie”, a mai subliniat ministrul Cercetării.
UPDATE. Hackerii care au spart baza de date a Camerei Deputaților cer o răscumpărare de 40.000 de euro.
„Am obținut peste 250.000 MB de documente și contracte, dar și mai multe informații de la Camera Deputaților din România. Vom publica mai întâi o mică parte din aceste date”, au anunțat hackerii în mediul online.
Pentru a șterge datele, hackerii au cerut o răscumpărare în Bitcoin
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a fost notificat despre breşa de securitate produsă de la Camera Deputaţilor, iar în acest moment experţii colaborează cu alte autorităţi în domeniul cyber la investigarea incidentului, a precizat, marţi, pentru AGERPRES, Mihai Rotariu, coordonatorul Direcţiei Comunicare, Marketing şi Media al DNSC.
„Directoratul a fost notificat în legătură cu breşa de securitate de la Camera Deputaţilor şi colaborează în acest moment cu alte autorităţi cu competenţe în domeniul securităţii cibernetice la investigarea incidentului. Pentru că vorbim despre o investigaţie care este în derulare, în acest moment nu putem oferi mai multe detalii care ar putea periclita investigaţia”, a menţionat Rotariu.
Printre documentele aflate în mâinile acestora se numără și actele de identitate le premierului Marcel Ciolacu.
Ştirea iniţială: Camera Deputaților a fost, marți, ținta unui atac cibernetic. Hackerii au spart baza de date a instituției punând mâna pe informații confidențiale. Mai exact, u fost furate date personale, inclusiv ale premierului Marcel Ciolacu. Printre documentele extrase sunt acte de identitate și analize medicale.
Atac cibernetic. Camera Deputaților, despre breşa de securitate
Secretariatul General de la Camera Deputaților a anunţat că a existat o breșă de securitate. Mai mult, acesta a negat că ar exista și o solicitare de răscumpărare.
„A avut loc, într-adevăr, o breşă de securitate. În acest moment, nu avem nicio solicitare de răscumpărare a datelor. Ca urmare a acestei situaţii, Departamentul specializat din Camera Deputaţilor redactează o plângere la DIICOT”, a anunţat Secretariatul General al Camerei Deputaţilor.
Atac cibernetic la Camera Deputaților.. Sursa foto: Pixabay
Secretariatul General al Camerei Deputaților a mai precizat faptul că „majoritatea datelor la care se face referire sunt date prezentate pe site sau care pot fi făcute publice”.
„Este important de menţionat faptul că majoritatea datelor la care se face referire sunt date prezentate pe site sau care pot fi făcute publice ca urmare a unei solicitări pe Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la date de interes public”, se mai arată în comunicat.
Datele personale ale premierului au apărut pe Dark Web
Cartea de identitate a premierului Marcel Ciolacu, dar și cea a lui Alfred Simonis au apărut pe site-ul Dark Web. Surse din interiorul Camerei Deputaților au susținut că pe Dark Web circulă o poză cu cartea de identitate a premierului PSD, Marcel Ciolacu. Deocamdată investigația este în curs și nu există precizări oficiale referitoare la ceea ce au sustras hackerii.
Atac cibernetic la Camera Deputaților.. Sursa foto: Pixabay
Potrivit unor surse, hackerii ar fi cerut o răscumpărare de 0,8 bitcoini, ceea ce ar însemna circa 30.000 de euro. Dar acest lucru nu este confirmat de către Camera Deputaţilor.
Secretariatul General de la Camera Deputaților a recunoscut doar că a existența unei breșe de securitate, dar a negat că ar exista și o solicitare de răscumpărare.