Evenimentul Zilei > International > Atac aerian într-o piață. Cel puțin 64 de persoane au fost ucise şi 180 rănite. VIDEO cu masacrul din Tigray
Atac aerian într-o piață. Cel puțin 64 de persoane au fost ucise şi 180 rănite. VIDEO cu masacrul din Tigray

Atac aerian într-o piață. Cel puțin 64 de persoane au fost ucise şi 180 rănite. VIDEO cu masacrul din Tigray

Cel puțin 64 de oameni au fost uciși și 180 răniți într-un atac aerian etiopian într-o piață din regiunea Tigray, distrusă de război, potrivit ofițerilor locali, medicilor rezidenți și a martorilor.

Un purtător de cuvânt al armatei etiopiene a declarat joi că armata a efectuat atacul asupra pieţei din Togoga, dar a spus că combatanţii rebeli erau ținta. Potrivit presei locale, bilanţul victimelor, anunţat, este provizoriu.

Bombardamentul sângeros a fost condamnat ONU, care a cerut o anchetă rapidă asupra acestui atac şi a actelor ulterioare care au privat victimele de îngrijiri medicale.

Atacul a survenit în ziua ulterioară desfăşurării alegerilor naţionale în Etiopia, scrutin care nu a fost organizat în provincia Tigray, unde armata etiopiană este angajată din luna noiembrie într-o operaţiune menită să înlăture autorităţile locale separatiste provenite din Frontul de eliberare a poporului din Tigray (TPLF).

„Nu acceptăm că această operațiune care a vizat civili”, a declarat Getnet Adane, insistând că cei răniți sau uciși erau luptători „îmbrăcați în civil”. „Forța aeriană etiopiană folosește cea mai recentă tehnologie, așa că a efectuat o lovitură de precizie care a avut succes”.

Bomba a lovit o piață în jurul orei 13.00, potrivit unei femei care a spus că soțul și fiica sa de doi ani au fost răniți. „Nu am văzut avionul, dar l-am auzit”, a declarat ea. „Când s-a produs explozia, toată lumea a fugit. După un timp ne-am întors și am încercat să ridicăm răniții”.

Între timp, autorităţile de la Addis Abeba au instalat o administraţie de tranziţie în această provincie din nordul Etiopiei. Însă ofensiva militară s-a transformat într-un război de uzură, marcat de numeroase relatări despre atrocităţi asupra populaţiei civile, precum masacre, violuri, deplasări de populaţie etc.

Aflată în centrul acuzaţiilor, armata etiopiană a anunţat că pe 22 iunie a desfăşurat la Togoga o operaţiune împotriva unor forţe reunite acolo ”pentru a celebra ceea ce ele numesc sărbătoarea martirilor”, respectiv comemorarea unui bombardament asupra oraşului Hawzen din Tigray executat pe 22 iunie 1988, în timpul războiului civil, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt militar etiopian, colonelul Getnet Adane, relatează theguardian.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: