Astronomii au decoperit o nouă planetă! Cu ce este diferită

Astronomii au decoperit o nouă planetă! Cu ce este diferită

Astronomii au descoperit una dintre cele mai mici planete rătăcitoare cunoscută până în prezent. Este o planetă telurică care nu face parte dintr-un sistem stelar şi se plimbă liberă prin Calea Lactee.

Calculele cercetătorilor au dezvăluit că acest obiect cosmic care a produs efectul de microlentilă gravitaţională este probabil mai apropiat de dimensiunile şi de masa planetei Marte decât de cele ale Terrei. În plus, ei au ajuns la concluzia că această posibilă exoplanetă nu face parte dintr-un sistem stelar şi rătăceşte singură prin galaxie.

Dacă acest obiect care produce efectul de microlentilă s-ar fi aflat pe orbita unei stele, i-am fi detectat prezenţa în curbura luminii produse de efectul de microlentilă gravitaţională. Putem exclude existenţa unei stele până la distanţa de 8 unităţi astronomice faţă de această planetă, conform lui Poleski.

O unitate astronomică (AU) reprezintă o convenţie de măsurare a distanţelor din sistemele stelare, aşa cum este Sistemul Solar, şi reprezintă distanţa medie de la Soare la Pământ, care este de 150 de milioane de kilometri. În Sistemul Solar, un obiect aflat la 8 AU de Soare ar străbate o orbită plasată undeva între planetele gigantice Jupiter şi Saturn. Noul studiu a fost publicat online astăzi (29 octombrie) în Astrophysical Journal Letters. informează Space.com.

Ne puteți urmări și pe Google News