„Astăzi, Dumnezeu ne-a zâmbit!” | Ziua Americii

„Astăzi, Dumnezeu ne-a zâmbit!” | Ziua Americii

Președintele american George W. Bush a rămas marcat de ziua de 23 noiembrie 2002, când, aflat la București, un fenomen ceresc i-a însoțit anunțul despre admiterea României în NATO

România și Statele Unite au în spate 131 de ani de relații diplomatice. Pe 14 iunie 1880, cele două țări stabileau legături la nivel de agenție diplomatică, pentru ca, două luni mai târziu, acestea să fie ridicate la rang de legație. În timpul celui de- Al Doilea Război Mondial, relațiile diplomatice au fost întrerupte pe 12 decembrie 1941 și au fost reluate la nivel de legație pe 7 februarie 1946. La 1 iunie 1964, relațiile dintre cele două state sunt ridicate la rang de ambasadă.

Momentul de cotitură în relațiile bilaterale este, însă fără îndoială, ziua de 23 noiembrie 2002. Președintele George W. Bush vine într-o vizită la București, pentru a face anunțul că, în urmă cu două zile, la summit-ul de la Praga, fusese decisă admiterea României în NATO.

Ziua Curcubeului

Ne puteți urmări și pe Google News

Iată cum descrie Bush acea zi memorabilă în cartea sa, „Decision Points”: „Ziua de 23 noiembrie 2002 a fost ploioasă și gri la București. Cu toate acestea, zeci de mii de persoane au venit în Piața Revoluției pentru a marca decizia de admitere a României în NATO, un eveniment remarcabil pentru o ţară care, cu doar 15 ani înainte, era un stat-satelit al URSS şi un membru al Pactului de la Varşovia. Când mă apropiam de scenă, am observat un balcon care era luminat. «Ce este?», am întrebat. Mi s-a spus că era locul în care Nicolae Ceauşescu, dictatorul comunist al României, rostise ultimul discurs înainte de a fi înlăturat de la putere în 1989. În momentul în care preşedintele Ion Iliescu mă prezenta, ploaia s-a oprit şi a apărut un curcubeu foarte clar. S-a întins pe cer până în spatele balconului care era luminat ca memorial al libertăţii. A fost un moment uimitor, iar eu am șoptit: «Astăzi, Dumnezeu ne-a zâmbit!»”.

FOTO: Nicolae Ceaușescu a făcut patru vizite în SUA. Aici, el și Elena apar alături de Pat și Richard Nixon în balconul Casei Albe, în octombrie 1970. Următoarele vizite au loc în 1973 (în mandatul lui Nixon), 1975 (Gerald Ford) și 1978 (Jimmy Carter).

George Bush Jr. a fost al patrulea președinte american care a vizitat România. Primul a fost Richard Nixon, în august 1969, ca semn de prețuire față de refuzul României de a participa la invadarea Cehoslovaciei, în 1968. Este întâmpinat cu un uriaș entuziasm: peste un milion de oameni ies pe străzile Bucureștiului

Nixon este urmat în august 1975 de Gerald Ford. După 1989, Bill Clinton vizitează România, în iulie 1997.

„A dat mâna cu toți zarzavagiii”

În fața membrilor CPEX, Nicolae Ceaușescu a detaliat cu multă simpatie vizita lui Richard Nixon la București, scrie istoricul Lavinia Betea: „Nu a venit de pe poziția unei mari puteri, am mers la piață, a dat mâna cu toți zarzavagiii. E adevărat, și el a fost zarzavagiu; până la vârsta de 20 de ani a vândut zarzavaturi. Din punct de vedere al originii sociale, are o origine mai bună ca mulți comuniști. Soția lui este fiică de miner...”. Și Nixon îl simpatiza pe Ceaușescu. Acesta, cu flerul său oltenesc, intuise că republicanul ar putea avea șanse la Casa Albă și l-a invitat ca simplu particular la București, în 1967. Nixon nu a uitat acest gest și, la rândul său, a mizat că, prin relațiile sale cu Ceaușescu, ar putea realiza o breșă în interiorul lagărului comunist.

FOTO: 2 august 1975: Gerald și Betty Ford se prind în horă, alături de Nicolae și Elena Ceaușescu, în București, cu ocazia vizitei președintelui american. A doua zi, oaspeții au mers la Sinaia cu trenul, pentru a vizita Peleșul și Mânăstirea Sinaia.