Ce rămâne în urma incendiilor devastatoare. Un oraș altădată verde, acum un morman de moloz și cenușă. GALERIE FOTO

Ce rămâne în urma incendiilor devastatoare. Un oraș altădată verde, acum un morman de moloz și cenușă. GALERIE FOTO

Dixie Fire, al treilea cel mai mare incendiu din istoria recentă a Californiei, a ras oraşul Greenville de pe faţa pământului, iar imaginile de la faţa locului amintesc de celebrele scene apocaliptice atât de prezente în cinematografia din SUA.

Seceta prelungită a devastat vestul Statelor Unite ale Americii şi a favorizat apariţia unora dintre cele mai nimicitoare incendii din ultimii ani. În acest context, Incendiul Dixie a transformat în scrum orăşelul Greenville, cunoscut pentru căutătorii de aur din zonă.

VEZI GALERIE FOTO Poza 1/15

De când a izbucnit la mijlocul lunii iulie, incendiul a devorat peste 170.000 de hectare. Autorităţile americane au subliniat că Dixie Fire aminteşte de Paradise Fire, din 2018, cel mai mortal incendiu înregistrat în California în ultimii ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

La acea vreme, liniile electrice care străbăteau oraşul Paradise au provocat respectivul incendiu care a lăsat în urmă 86 de morţi. Pacific Gas and Electric (PG&E), cea mai mare companie energetică din California, şi-a recunoscut vina.

Ce ar fi putut provoca incendiul din California

Acum, echipamentele PG&E sunt din nou în centrul atenţiei din cauza suspiciunilor legate de provocarea ultimului incendiu. Se pare că un copac a căzut pe un cablu de alimentare în ziua în care s-a declanşat teribilul Dixie Fire. Având în vedere cele întâmplate, PG&E a a anunţat că va îngropa cei 16.000 km de cabluri electrice.

Revenind la Greenville, trebuie spus că tabloul este şocant. Peste tot apar ruinele din care încă mai iese fumul, iar cenuşa pluteşte în aer. Dezastrul este atât de mare încât ai că acolo a fost testată o bombă nucleară.

Doar câţiva pereţi au rămas în picioare. În rest, totul este carbonizat, inclusiv magazinele, bisericile şi biblioteca orașului. Valul de foc a fost atât puternic încât a îndoit stâlpii de iluminat.

Durere şi deznădejde pentru localnici

Pe străzi au apărut şi localnicii. Au venit să vadă dacă a mai rămas ceva de recuperat din agoniseala lor de-o viaţă. Şocul este puternic. Munca lor a fost transformată în scrum. Sunt prezenţi şi poliţiştii, care au misiunea de a veghea dacă mai mocnește focul sub dărâmături.

Lumina soarelui abia pătrunde în zonă din caua fumului greu şi înecăcios. Se simte mirosul greu, generat de materialele arse. Şi în afara orașului, pe kilometri întregi, este la fel. Pompierii verifică potențialele focare și le sting. Au făcut tot ce-au putut, dar este greu să câştigi lupta cu uraganul roşu.

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a intrat în Greenville pentru a se convinge de amploarea distrugerilor. „Mi-am petrecut ziua în Greenville, cercetând dezastrul provocat de #DixieFire şi discutând despre eforturile constante ale pompierilor.

Promisiunea guvernatorului Californiei

Asta este tot ce a rămas din oficiul poştal şi biserică. Inimile noastre tânjesc după acest oraş. Greenville, deşi acest moment poate părea insurmontabil, vom fi acolo şi vă vom ajuta să-l reconstruiţi”, a transmis Newsom.

Altfel, amintim că şi autorităţile din Grecia se chinuie să ţină sub control şi să lichideze incendiile care au devastat ţara. De asemenea, situația scapă de sub control în Turcia şi peste 5000 de pompieri se luptă cu focul.