Evenimentul Zilei > Social > Asta mai lipsea în România. Milioane de familii, expuse unui pericol alimentar major. Ultima bătaie de joc
Asta mai lipsea în România. Milioane de familii, expuse unui pericol alimentar major. Ultima bătaie de joc

Asta mai lipsea în România. Milioane de familii, expuse unui pericol alimentar major. Ultima bătaie de joc

Peste 11.000 de litri de oțet contrafăcut au fost descoperiți de oficialii de la ANPC, în urma controalelor efectuate în mai multe supermarketuri.

Mari cantități de oțet falsificat, peste 11.000 de litri, au fost descoperite de reprezentanții ANPC, care au dispus retragerea din supermarketuri a acestui produs. Controalele au fost efectuate la Penny, Carrefour, Kaufland, Auchan şi Cora din Bucureşti şi Ilfov, iar amenzile aplicate au ajuns la suma de de 20.000 de lei.

Ce au anunțat reprezentanții de la ANPC

„Echipe ale Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC) Bucureşti-Ilfov, au realizat o serie controale în magazine ale marilor lanţuri de retaileri Penny, Carrefour, Kaufland, Auchan şi Cora, care au avut ca temă verificarea corelatiei dintre denumire si compozitie a oţetului existent pe piaţă. În acest sens, controalele s-au desfăşurat cu prelevări de eşantioane de oţet aflate la comercializare, care au fost analizate în laboratoare.

În urma rapoartelor analitice ale acestor probe, realizate la laboratoare omologate din România, precum şi ca urmare a analizarii contraprobelor la laboratoare din Uniunea Europeană, s-a constatat că unele dintre eşantioanele prelevate din oţetul existent la comercializare pe piaţa din România, despre care se declara pe etichetă că provine din vin, mere sau vişine, este, de fapt, un produs obtinut dintr-o materie primă preponderentă diferita de cea declarata in denumirea produsului”, se precizează în comunicatul oficialilor de la ANPC.

Cei de la ANPC au explicat că probele analizate conţineau fie acid acetic diluat cu apă şi adăugat colorant, fie acid acetic adăugat pentru corecţie, legislaţia interzicând acest lucru.

Verificările în privința oțetului falsificat continuă

În urma acestor controale, a fost oprită de la comercializare cantitatea de 11.500 litri de oţet şi au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare totală de 20.000 de lei.

„S-a dispus încetarea imediată a acestor practici înşelătoare faţă de consumatori. S-a dispus măsura de oprire temporară de la comercializare pentru celelalte loturi de produse de acelaşi tip, aflate la comercializare, existând suspiciunea de neconformitate, până la punerea la dispoziţie de către operatorii economici a unor buletine de analiză, care să ateste conformitatea acestora”, precizează cei de la ANPC.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a înaintat rezultatele acestor analize colegilor de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, în scopul realizării unei notificări în sistemul de alertă alimentară a Uniunii Europene pentru aceste produse, şi continuă acţiunile de verificare pe tema acestui produs.