Evenimentul Zilei > EVZ Play > „Asta-i pohta ce-am pohtit!” Congresul trece, suspansul rămâne. Ce mutare va face Iohannis. VIDEO
VIDEO

„Asta-i pohta ce-am pohtit!” Congresul trece, suspansul rămâne. Ce mutare va face Iohannis. VIDEO

După multă zarvă, huiduieli și acuzații necruțătoare, congresul PNL a decis: actualul premier va fi și noul lider al liberalilor. Istoricul Florian Bichir și invitații săi, jurnaliștii Octavian Hoandră, Robert Turcescu și Liviu Alexa, au dezbătut în direct la EVZ Play cel mai fierbinte subiect al momentului: congresul PNL.

Emisiunea difuzată în direct pe pagina de Facebook EVZ.RO sau pe canalul EVZ CAPITAL pe Youtube a conturat o primă concluzie: PNL nu va mai fi la fel după rezultatele acestui congres.

Resursă umană mediocră în partide

Din Cluj, jurnalistul Liviu Alexa a evocat un alt episod de circotecă politică, în 2010, când „Pandele a montat sala împotriva lui Geoană și a câștigat Ponta. La fel de urât, circotecă de doi bani”.

PNL
Florin Citu, Rares Bogdan, PNL

„Calitatea oamenilor din partide e proastă și foarte proastă. Din 5.000 de inși care au fost aduși în sală, ei sunt mânați. Ajung la o chestiune pentru mine dureroasă: m-am uitat la cehi, la unguri. La ei există o mare discuție despre viitor. Ați auzit la congresul PNL lucruri legate de ceea ce frământă Europa? A fost o bătălie pe ciolan cu rezultat dinainte cunoscut. Marea problemă a lor e ce vor face cu Cîțu, cât îl țin. Cîțu discurs nu are, emoție nu transmite, atunci ce are?”, a întrebat Robert Turcescu.

Sper ca Florin Cîțu să-și aducă aminte și de Transilvania”

Din Cluj, jurnalistul Octavian Hoandră, care a remarcat scandalul de la congres, a confirmat: „calitatea umană e deplorabilă în partidele românești. Suntem un popor de slugi. Așa au ajuns congresele noastre”. Acesta a salutat un efect al alegerii lui Cîțu: „I-a scos pe tinerii copii de securiști (n.r. – USR) de la guvernare, asta mi-l face simpatic. Cîțu mă face să aștept. Sper să-și aducă aminte și de Transilvania, de 30 de ani așteptăm”. Mai grav, în opinia lui Turcescu, este că fostul PDL a capturat PNL.

Iohannis va juca partitura care îi convine cel mai mult”

Istoricul Florian Bichir a atras atenția că în Europa partidele liberale aproape că nu mai există, căci „valorile liberale au fost înghițite de societate”. Acesta se întreabă dacă odată cu ruperea de aripa Orban poate cădea și guvernul.

„Viitorul PNL depinde aproape exclusiv de Iohannis. Nu știm dacă îl interesează realmente PNL sau soarta lui de după ieșirea din mandat. Iohannis își dorește o funcție la nivel european. Multă vreme de stat în fruntea guvernului, domnul Cîțu nu mai are. Întrebarea e cine vine după el? Vin bani, toată lumea se bucură. Sunt și variante care vor duce țara în gard, șantajul userist va continua.

Diana Șoșoacă, o posibilă candidată la prezidențialele din 2024

Cioloș are și el de gând să candideze la președinție în 2024. USR PLUS vor trebui să se poziționeze, vom vedea și o candidatură a lui Șoșoacă, Kovesi, Armand. Va fi mare aglomerație de prezidențiabili, va fi o ecuație foarte complicată. Până la sfârșitul anului vom vedea cum vrea să joace Iohannis această partitură, va dori să joace cartea care îi convine lui cel mai mult”.

Îi va lua Cioloș scaunul lui Cîțu?

Clujeanul Liviu Alexa mizează pe un scenariu îndrăzneț: Dacian Cioloș l-ar putea înlocui pe Cîțu în funcție. „Viitorul PNL depinde de felul cum vom trece iarna asta care ne sperie pe toți. În acest congres nu am auzit o idee economică, un plan de relansare. Vom vedea dacă Iohannis acceptă soluția asta (n.r. – cu Cioloș premier). N-aș vrea să văd un PNL capturat de pedeliști. Ipocritul de Orban este slugă, broker de influență”. Moderatorul Florian Bichir a remarcat că de ceva timp România nu a mai generat lideri politici. „Ajungem să ne fie dor de Geoană„.

Ediția integrală a emisiunii poate fi vizionată aici:

Publicat in categoriile: EVZ Play
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: