Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a lansat miercuri pe Facebook o temă de discuţie pentru preşedintele Klaus Iohannis în contextul controversatei adoptări tacite a proiectului referitor la Ţinutul Secuiesc.
Tăriceanu i-a transmis liderului de la Cotrocenu că trebuie să vină în Parlament pentru a dovedi „acuzaţia gravă” conform căreia PSD ar fi avut „o înţelegere ascunsă” cu o putere străină pentru a ceda o parte din teritoriul naţional.
„Astăzi, domnul Iohannis a făcut cea mai gravă acuzaţie care s-a făcut în Romania după decembrie 1989.
El a acuzat un partid parlamentar că are o înţelegere ascunsă cu o putere străină pentru a ceda o parte din teritoriul naţional.
Acest lucru nu poate să rămână aşa. Domnul Iohannis trebuie să vină în Parlament să aducă dovezile pentru această acuzaţie gravă.
Această acuzaţie poate avea doar două soluţii: ori acuzaţiile sunt adevărate şi partidul acuzat trebuie sa fie interzis ori Preşedintele României minte şi manipulează şi trebuie să-şi dea demisia şi să sufere rigorile legii”, a scris Tăriceanu pe Facebook.
Totodată, liderul ALDE a mai susţinut că parlamentarii „de la Camera Deputaţilor au făcut o greşeală nediscutând în plen această iniţiativă legislativă”, dar aceasta va fi „îndreptată” în Senat.
„Greşeala o vom îndrepta în Senat. Genul acesta de lege nu a apărut pentru prima dată, dar întotdeauna a fost respinsă de Parlament.
Dar să mergem şi mai departe şi să zicem că poate Parlamentul face o greşeală, deşi nu a făcut-o până acum, şi admite o asemenea lege.
De la Parlament legea merge spre promulgare la Preşedintele României, iar acolo, nu e aşa, este apărătorul românilor, Klaus Werner Iohannis.”
Europarlamentarul PMP, Traian Băsescu, a reacţional la rândul său cu privire la acest subiect şi consideră că Iohannis ar fi trebuit să-i critice inclusiv pe liberali, nu doar pe social-democraţi.
„După părerea mea, este cea mai urâtă zi din istoria parlamentarismului românesc. În istoria Parlamentului va fi menționat faptul că s-a aprobat autonomia Ținutului Secuiesc. Eu fac o analiză la rece.
Ar fi fost corectă reacția președintelui dacă le dădea două peste scăfârlie și celor trei liberali, membri ai Biroului permanent al Camerei Deputaților, care n-au făcut nimic.
Au tăcut și ei la fel ca PSD-iștii, ceea ce nu-i justifică președintelui atitudinea de a-i cotonogi numai pe unii”, a mai adăugat fostul președinte într-o intervenție telefonică la Realitatea Plus.
Amintim faptul că marţi, parlamentarii din Camera Deputaților au adoptat tacit, fără dezbatere, un proiect de lege care acordă autonomie administrativă Ținutului Secuiesc. Inițiativa legislativă fusese depusă de către deputații UDMR în luna decembrie a anului 2019.
Proiectul prevede că Ținutul Secuiesc poate deveni regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României iar limbile maghiară și română vor fi folosite în instituțiile publice de cetățenii domiciliați în Ținutul Secuiesc.
Autonomia regională va fi exercitată de un Consiliul de Autoadministrare, autoritate publică regională aleasă prin vot universal, egal, direct secret și liber exprimat, precum și de Comisia de Autoadministrare desemnată de acesta.
Inițiativa mai prevede în plus că Ținutul Secuiesc poate avea președinte cu un mandat de 4 ani, dar și autorități locale - un Consiliul Scaunal, un Consiliu Comunal, Consiliul Orășenesc, Consiliul Municipal și primar.
Statutul de regiune autonomă a Ținutului Secuiesc ar fi putut fi desființat numai printr-un referendum organizat în Ținutul Secuiesc.
„Am prezentat avizul negativ în Comisia Juridică și ne-am pronunțat cu un aviz negativ pentru un proiect anti-constituțional, iar la ora 14, Senatul, cu votul majorității parlamentarilor, dar al unanimității senatorilor PSD, va respinge definitiv această inițiativă privind așa-zis-ul Ținut Secuiesc”, a declarat Șerban Nicolae la România TV.