Aspirina, noua armă anti-cancer

Pentru că scade cu 37% riscul de cancer, sunt medici care cer administrarea zilnică de aspirină.

Beneficiile aspirinei sunt din nou în actualitate, de data asta cercetările arătând că previne cancerul.

Ar trebui ca toţi să o luăm pentru a nu ne îmbolnăvi? Nu chiar. Există numeroase beneficii ale acestui medicament, însă riscurile nu sunt excluse. Studiul care redă speranţe

O aspirină pe zi reduce riscul de cancer cu 37% şi împiedică răspândirea bolii, arată un studiu amplu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Oxford, la care au participat 200.000 de persoane.

Autorii cercetării sunt încrezători că protocoalele terapeutice vor recomanda o doză zilnică de aspirină bolnavilor de cancer. În aceste condiţii, ar trebui să fie recomandată într-o măsură mai mare aspirina? Celor care au în familie cazuri de cancer sau boli de inimă medicii cu si­guranţă ar putea să le-o indice. Cine nu ar trebui să ia pastila?

În anumite boli însă, adăugarea unei aspirine este riscantă. "Nu se recomandă celor care au astm bronşic, pentru că poate declanşa crize de astm, dar nici celor care suferă de ulcer sau gastrite. De asemenea, nu e indicată celor care iau anti-inflamatoare cum ar fi diclofenac pentru că acestea cresc riscul de hemoragie digestivă", spune medicul internist Aurelia Constantin, de la Cabinetul "Christian Sante" din Bucureşti. Citiți și:

  • Un medicament care te apără de atacuri de cord provoacă sângerări gastrointestinale