Asociaţia culturală PRINTEMPS ROUMAIN

Asociaţia culturală Printemps Roumain a fost infiinţată oficial în februarie 2005 de către un grup de persoane de origine română din Lille. Câteva acţiuni culturale au fost realizate de către membrii fondatori şi în 2004, chiar înainte de înregistrarea oficială a asociaţiei. Majoritatea membrilor, în prezent în număr de peste 70, sunt români stabiliţi în zona Lille de mai mult timp sau veniţi pentru diferite perioade la studii sau cu diferite activităţi profesionale dar şi francezi care au legaturi cu România.

Asociaţia îşi propune să realizeze legături culturale între Franţa şi România prin : - organizarea în Franţa (în special în regiunea Nord-Pas-de-Calais) de colocvii, conferinţe, seminarii, spectacole, expoziţii şi întâlniri pentru reunirea comunităţii româneşti din această zonă şi pentru a favoriza o mai bună cunoaştere a culturii şi societăţii româneşti de către publicul francez - organizarea în România de acţiuni de acelaşi tip pentru a facilita cunoaşterea culturii şi societăţii franceze de către publicul român.

Activităţi permanente

- cursuri de limba franceză organizate săptămânal pentru românii care vin în zona Lille; - cursuri de limba română organizate săptămânal pe două nivele de pregătire pentru francezii doritori să cunoască limba română; - activităţi şi cursuri cu copiii familiilor de români sau mixte (franco-române) sunt organizate săptămânal; - bibliotecă românească (lista cărţilor este disponibilă pe site-ul asociaţiei); - informarea şi sprijinirea românilor care vin în zonă.

Activităţi culturale organizate în Franţa şi România

Majoritatea acţiunilor realizate îşi propun prezentarea unor aspecte culturale româneşti atât pentru diaspora românească din zonă cât şi pentru publicul francez prin combinarea aspectelor de cultura tradiţională (muzică şi dansuri, obiceiuri, etc.) cu aspecte de cultură contemporană (pictură, literatură, muzică, teatru, film, etc.). Multe din actiunile propuse au un caracter interactiv (dansuri româneşti, încondeiat ouă, atelier de mărţişoare) unele fiind realizate pentru copii în şcolile din zona Lille: poveşti şi obiceiuri româneşti, prezentarea României, etc.

Principala manifestare a asociaţiei, organizata anual, este reprezentată de Zilele Culturale Româneşti care în 2008 vor fi la a patra ediţie. Printre invitaţii primiţi la Lille: Cristian Mungiu, Marta Petreu, Ştefan Popa Popa’s, Mihai Panzaru PIM, Alexandru Ciubotariu, Dan Lungu, Teatrul National din Târgu Mureş, Teatrul Luceafarul din Iaşi, Minisatul Sf. Andrei din Braşov, grupurile folclorice Arcanul din Fundu-Moldovei şi Bucovina din Suceava, Tudor Banuş, Cornelia Petrescu şi mulţi alţii.

Acţiunile sunt realizate prin finanţări obţinute pe bază de proiecte de la structuri administrative franceze şi româneşti printre care Consiliul General din Nord (Franta) si Consiliul Judeţean Suceava (care sunt infrăţite), primăria Lille, MAE român - DRRP, ICR, de asemenea UE si unele societăţi private.

In România asociaţia este prezentă din 2006 la Zilele Francofoniei la Suceava, Craiova şi Iasi cu expoziţii de fotografie, proiecţii de filme si prezentări despre Franţa. Dintre acestea, expoziţia „De la Muntele Negru la Marea Neagră” („Du Mont Noir à la Mer Noire”) realizată de membrii asociaţiei a reunit texte scrise de scriitoarea Marguerite Yourcenar (prima femeie membră a Academiei Franceze) în Memoriile lui Hadrien cu imagini din România si a fost prezentată atât in România (Suceava si Craiova) cat si la Muzeul Marguerite Yourcenar din Franta. Mai multe detalii despre acţiunile realizate şi cele viitoare sunt disponibile pe site-ul asociaţiei Printemps Roumain