Procurorul Iacob, despre tragedia de la Maternitatea Giuleşti: Din salon ar fi ieşit cineva cu un tort

Cadrele medicale de la Giuleşti care trebuiau să-i supravegheze pe bebeluşi ar fi sărbătorit Sfânta Maria într-un salon, spun surse medicale. Informaţia EVZ a fost confirmată, azi, de procurorul şef al Secţiei de Urmărirea Penală şi Criminalistică, Marius Iacob.

Întregul tablou al tragediei produse luni la Maternitatea Giuleşti, în urma căreia au murit cinci bebeluşi, iar şase au fost grav răniţi, ar putea fi gata mâine, spun procurorii. Starea celor şase bebeluşi răniţi în incendiul de la Maternitatea Giuleşti, internaţi în Secţia de Terapie Intensivă Nou-Născuţi a Spitalului "Grigore Alexandrescu" este staţionară, dar gravă, micuţii nu au ieşit din şoc

Între timp însă, ies la iveală informaţii cu tremurătoare referitoare la acele clipe.

Potrivit unor surse medicale, luni seara, în timp ce flăcările cuprindeau secţia de Terapie Intensivă a maternităţii, asistentele se adunaseră într-un salon pentru a sărbători, cu întârziere, o onomastică: duminică fusese Sfânta Maria, şi o colegă făcea cinste. Informaţia fost confirmată, azi, de procurorul Marius Iacob.

  • "Sunt date din care rezultă că mai multe persoane erau strânse într-un salon şi declaraţii potrivit cărora cineva a ieşit de acolo cu un tort", a precizat Iacob.

Potrivit acestuia, au fost audiate mai multe persoane, iar declaraţiile sunt contradictorii. Din primele cercetări a reieşit că asistenta responsabilă cu Secţia unde s-a produs incendiul nu a fost în zonă. Procurorul a mai spus că temperatura înregistrată în incendiul din secţia de Terapie Intensivă de la Maternitatea Giuleşti a atins 200 de grade Celsius. Astăzi se va finaliza cercetarea la faţa locului, iar aparatura de la Maternitatea Giuleşti va fi trimisă la Institutul de Cercetări din Petroşani, pentru a fi analizată tehnic. Asistenta susţine că a lipsit câteva minute Până în prezent, asistenta Florentina Cârstea, cea care ar fi trebuit să-i supravegheze la acea oră pe cei 11 bebeluşi, a fost audiată o singură dată. Ea le-a spus anchetatorilor că a lipsit doar câteva minute din încăpere pentru a merge la toaletă.

Există însă contradicţii între declaraţiile date de asistente şi o serie de probe adunate până acum de anchetatori. Printre acestea se numără şi imagini surprinse de cele opt camere de supraveghere instalate pe hol.

"Persoanele care le furnizează anchetatorilor informaţii false pot fi acuzate de mărturie mincinoasă, infracţiune pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani", au avertizat surse judiciare.

Un fragment din înregistrările intrate în posesia oamenilor legii, dat publicităţii astăzi, surprinde momentele de panică din maternitate, după ce cadrele medicale au fost anunţate de părinţi că secţia de Terapie Intensivă e cuprinsă de flăcări. Se vede cum câţiva tătici încearcă să deschidă uşa, dar fără succes. Câteva mămici aleargă pe scări, căutând ajutor. Într-un final, câteva persoane reuşesc să spargă uşa, şi un fum gros acoperă tot holul.

"O înlănţuire nefericită de împrejurări"

Şeful Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică a Parchetului General, Marius Iacob, a precizat că, din probele strânse până în momentul de faţă, a fost vorba doar despre un incendiu, nu şi despre o explozie. "O înlănţuire nefericită de împrejurări" a dus la tragedie, a conchis procurorul.

În prezent, anchetatorii cercetează modalităţile de instalare a tuturor aparatelor din salonul ma ternităţii şi felul în care s-au făcut reviziile tuturor incubatoarelor şi aparatelor de aer condiţionat. În plus, se investighează şi modul în care personalul medical şi-a îndeplinit atribuţiile.

Starea celor şase nou-născuţi, transferaţi imediat după incendiu la Spitalul "Grigore Ale xandrescu", este în continuare gravă. Cinci dintre ei sunt stabilizaţi, iar cel de-al şaselea e menţinut în viaţă cu ajutorul aparatelor.

CAUZE ŞI SOLUŢII LA DEZASTRUL DIN SĂNĂTATE

"Cu 3% din PIB, vom avea doar incendii şi accidente"

Ramona Dragomir

Finanţarea sistemului de sănătate cu cel puţin 6% din PIB, modernizarea spitalelor şi construirea unora noi, numirea de manageri care să se ocupe exclusiv de spitale şi depolitizarea caselor de asigurări de sănătate. Acestea sunt printre măsurile care ne-ar ajuta să nu mai trecem prin dezastre similare celui de la Maternitatea Giuleşti, în viziunea unor cunoscători ai sistemului nostru de sănătate.

"Puţin dai, puţin primeşti"

"În România, se alocă pentru sănătate cei mai puţini bani din Europa. Puţin dai, puţin primeşti. Cu 3,2% din PIB nu o să avem decât incidente, accidente şi incendii", este opinia lui Dragoş Dinu, consultant în industria farmaceutică. El crede că nu trebuie să aşteptăm să rezolvăm mai întâi furturile din sistem şi apoi problema banilor.

"Furturi au fost şi în alte ţări şi au rezolvat situaţia. E nevoie de alocări bugetare mai mari şi informatizarea sistemului care înseamnă un control mai riguros pentru a verifica dacă banii au fost cheltuiţi cum trebuie", adaugă Dragoş Dinu. Un alt aspect care trebuie rezolvat e depolitizarea caselor de sănătate.

5,5% din PIB cheltuieli curente, 1% la infrastructură

Fostul ministru al sănătăţii Eugen Nicolăescu crede că din cauza subfinanţării nimic nu poate merge bine. "Dacă la 4,5% din PIB, cât am avut alocare când PIB-ul era mare, ne-am descurcat greu, cu 3,2%, la un PIB în scădere, cum să ne descurcăm? E nevoie de voinţă politică să se crească alocarea pentru sănătate la 5,5 pentru cheltuielile curente şi 1% pentru infrastucură", propune fostul ministru, care crede că spitalele mai vechi de 50 de ani ar trebui dărâmate şi construite, iar restul modernizate.

"Un alt aspect care trebuie rezolvat e cel legat de management. Nu poţi conduce un spital cât timp nu te ocupi zilnic de managementul lui. E un pas pe care l-am făcut însă s-a renunţat la el în 2009", mai spune Nicolăescu, care a propus şi construirea a opt spitale noi de urgenţă, proiect la care s-a renunţat din lipsa banilor.

Reprezentanţii pacienţilor propun ca sistemul să se axeze mai mult pe combinarea între îngrijirea spitalicească de zi cu cea la domiciliu. "Şi revenirea la 7% a contribuţiei la sănătate ar ajuta", spune Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.