Procurorul şef Marius Iacob, coordonatorul anchetei de la Maternitatea Giuleşti, a anunţat, ieri, începerea urmăririi penale împotriva asistentei Florentinei Cârstea, care a lipsit 12 minute din salonul în care izbucnit incendiul în Secţia ATI. La puţin timp după ce i-au fost comunicate învinuirile, asistenta a fost reţinută pentru 24 de ore şi se află la Secţia de Cercetări Penale, unde a rămas până în această dimineaţă, când va fi dusă la Parchet pentru noi audieri.
Asistenta a fost informată cu privire la învinuirile care i se aduc şi urmează să fie audiată în continuare la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Parchetul instanţei supreme va solicita mâine Judecătoriei sectorului 6 Bucureşti emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele asistentei Cârstea.
Potivit raportului prezentat, în această după-amiază, de procurorul-şef Marius Iacob, incendiul de la Maternitatea Giuleşti a fost determinat de existenţa unor conductori electrici neizolaţi la instalaţia de aer condiţionat din secţia de Terapie Intensivă. Din datele oferite de experţii Inspectoratului Teritorial de Muncă, rezultă că, iniţial, incendiul a cuprins 10% din încăpere şi s-a extins în două faze. În prima dintre ele, incendiul s-a dezvoltat într-un mediu normal, dar s-a extins foarte rapid, urmând ca, în cea de-a doua fază, propagarea lui să fie favorizată de instalaţia de aer comprimat din încăpere. Asistenta nu şi-a făcut datoria
În ceea ce o priveşte pe asistenţa medicală Florentina Cârstea, aflată de gardă, lune atrecută, la Secţia de Terapie Intensivă a Maternităţii Giuleşti, anchetatorii spun că aceasta şi-a părăsit postul de mai multe ori pe parcursul turei. În momentul producerii incendiului, care, dacă s-ar fi intervenit în primă fază, nu ar fi declanşat tragedia, asistenta lipsea nejustificat din salon. "Asistenta medicală a lipsit din salon timp de 12 minute, între 18.25 şi 18.36, perioadă în care incendiul a izbucnit şi s-a amplificat", a declarat, în această după-amiază, procurorul-şef Marius Iacob. El adaugă că, din datele furnizate de reprezentanţii Institutului pentru Tehnologii Avansate, care au vizionat înregistrările video din seara tragediei, reiese că asistenta a părăsit încăperea de mai multe ori "în mod nejustificat". Având în vedere rezultatele de până acum ale anchetei, procurorii au dispus începerea urmăririi penale împotriva asistentei Florentina Cârstea, pusă sub acuzaţiile de ucidere din culpă, vătămare corporală deosebit de gravă şi neexercitarea atribuţiilor de serviciu. Acesta riscă o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între 2 şi 7 şapte ani, "cu posibilă creştere a pedepsei având în vedere că au murit mai multe persoane", a încheiat procurorul-şef.