Un documentar cutremurător, îndreptat împotriva sistemului medical american: „Sicko“.
Michael Moore, regizorul şi documentaristul american devenit celebru prin criticile acide la adresa alienării societăţii americane şi, mai ales, la adresa administraţiei de la Washington, cu documentarele „Bowling for Columbine“ şi „Fahrenheit 9/11“, vine cu un nou film care naşte groază şi cotroverse. De această dată, îndreptat împotriva sistemului american de sănătate.
„Sicko“, lansat în 2007 la Cannes, pune accent cu precădere pe tertipurile manageriale prin care companiile de asigurări de sănătate se absolvă, călcând pe cadavre, de plata sumelor către asiguraţi. Comparaţia între sistemul de sănătate american, în totalitate privatizat, şi cele din Canada, Anglia şi Franţa, sisteme naţionale de sănătate, nu este deloc în favoarea SUA.
Împotriva umanităţii
Un lucru este cert, companiile de asigurări de sănătate fac orice pentru a obţine profit. Iar după ce au văzut documentarul de faţă, mulţi americani probabil că au dorit să emigreze în Canada, unde sistemul de sănătate vine în sprijinul oricărui cetăţean canadian, fără să pretindă vreun ban.
Nu este deloc uşor să obţii o asigurare, criteriile de eligibilitate fiind dintre cele mai stricte. Iar în momentul în care oamenii plătitori către companiile de asigurări se îmbolnă vesc, acestea fac orice pentru ca asigurarea să nu fie plătită.
Practic, parafează, în majoritatea situaţiilor, condamnarea la moarte a asiguraţilor, după cum exemplifică Michael Moore, cu cele câteva cazuri prezentate în documentar. Vine în ajutorul pledoariei lui şi mărturia dată în faţa Congresului American de o fostă directorarea companiei Humana (ce nume generos şi ce practici inumane!), Linda Pino, care are pe conştiinţă mai multe astfel de „strategii manageriale care au dus la moartea pacienţilor“.
Situaţii absurde
Nu sunt puţini cei care, confruntaţ i cu situaţii disperate, tumori, cancer sau insuficienţe respiratorii, au fost respinşi de companiile de asigurări. O probă de absurd este cazul unei tinere care, după spitalizarea în urma unui accident, primeşte o notă de plată pentru deplasarea cu salvarea. Din partea asiguratorilor vine un răspuns stupefiant: „Nu plătim, pentru că nu am fost anunţaţi în prealabil!“. Aşadar, tânăra în cauză trebuia să prevadă accidentul şi, eventual, să şi anunţe salvarea în timpul accidentului, pentru a primi poliţa de asigurare.
Documentarul a fost nominalizat la Oscar anul acesta, dar nu a scăpat de criticile pentru unele exagerări (prezentarea idilizată a sistemului medical din Cuba, de exemplu), observaţ ii care l-au însoţit pe Moore de fiecare dată când a prezentat lumii producţii precum „Bowling for Columbine“ (Oscar în 2003), „Fahrenheit 9/11“ (Palme d’Or în 2004), îndreptate împotriva administraţ iei Bush şi nu numai. Nici Nixon sau administraţia Clinton nu au scăpat de criticile lui, în „Sicko“.