Asigurările de sănătate private. Planul lui Rafila în noul mandat

Sursa foto: Dreamstime

Alexandru Rafila, propus pentru funcția de ministru al Sănătății în noul Guvern, a detaliat luni obiectivele programului de guvernare în domeniul sănătății, subliniind prioritățile pentru îmbunătățirea accesului la servicii medicale și dezvoltarea infrastructurii de sănătate.

În cadrul audierilor din comisiile de specialitate ale Parlamentului, Rafila a vorbit despre continuarea investițiilor în spitale, proiectele de medicină de familie și ambulatorii, dar și despre nevoia de a întări sistemul de asigurări de sănătate, inclusiv prin încurajarea asigurărilor private. De asemenea, ministrul propus a subliniat importanța accesului la medicamente și a implementării unor programe de prevenție și screening, pentru a răspunde provocărilor sistemului sanitar din România.

Obiectivele programului de guvernare pentru sănătate și provocările sistemului sanitar

Alexandru Rafila a prezentat luni principalele obiective ale programului de guvernare în domeniul sănătății. Potrivit acestuia, principalele direcții de acțiune vor fi îmbunătățirea accesului la servicii medicale și dezvoltarea serviciilor de medicină de familie și ambulatorii.

De asemenea, Rafila a subliniat importanța continuării investițiilor în spitale, în special prin intermediul fondurilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), precizând că primele spitale din acest program vor fi finalizate în anul 2025.

Accesul la medicamente și prevenția, priorități pentru Ministerul Sănătății

În ceea ce privește politica medicamentului, Rafila a subliniat importanța accesului la medicamente, în special în contextul crizei din domeniul farmaceutic cauzată de pandemie și de lanțurile de distribuție întrerupte. „

România face parte activă din Alianța pentru medicamentele critice, un efort european care vizează dezvoltarea producției de medicamente în UE, inclusiv în România”, a explicat Rafila.

De asemenea, ministrul propus a subliniat că programele de screening și prevenție pentru bolile cronice, inclusiv cancer, vor rămâne o prioritate pentru Ministerul Sănătății, într-o încercare de a îmbunătăți sănătatea populației prin prevenire și tratamente timpurii.

Investiții în spitale și sistemul de asigurări de sănătate

Rafila a detaliat și continuarea proiectelor de construcție a celor trei spitale regionale, demarate acum trei ani, și necesitatea unei finanțări adecvate pentru sistemul de sănătate.

„Finanțarea rămâne o problemă care nu ține doar de Ministerul Sănătății, însă ne preocupă dezvoltarea unui pachet de asigurări de sănătate care să includă și asigurări private, oferind servicii complementare și suplimentare”, a spus acesta.

Rafila a menționat că un astfel de sistem ar trebui să funcționeze într-un cadru de predictibilitate fiscală, astfel încât să încurajeze atât dezvoltarea asigurărilor private, cât și o competiție echilibrată între sistemul public și cel privat.