Companiile pot încheia un contract de asigurare a riscului de neîncasare a banilor de la datornici, la un preţ sub 1% din valoarea sumei asigurate.
Blocajul financiar, când firmele nu au bani să-şi onoreze contractele după ce nu-şi primesc sumele convenite cu alţi parteneri, a târât multe companii în faliment de la declanşarea crizei economice.
În acest context, asigurarea riscului că s-ar putea să nu-ţi mai încasezi creanţa a devenit un produs căutat în această perioadă. Companiile pot încheia un asemenea contract de asigurare cu firme precum Coface România, BCR Asigurări sau Euler Hermes, care face parte din grupul Allianz.
Paşi de urmat Ce trebuie să faceţi pentru a vă feri de riscul că nu vă veţi primi banii conform contractului? În primul rând, să aveţi o discuţie cu reprezentanţii companiei care asigură creanţele comerciale. Apoi trebuie să furnizaţi un chestionar de asigurare şi lista clienţilor care vor fi asiguraţi.
În baza acestor date, veţi primi o ofertă de asigurare cu termenii tehnici şi financiari, ne-a declarat Eugen Anicescu, şeful Departamentului de asigurare a creditelor la Coface România.
Potrivit acestuia, „costurile pot varia între 0,2-0,9% din cifra de afaceri asigurată”. Şi în cazul celorlalte companii, costul nu depăşeşte 1% din valoarea sumei asigurate.
„Contractul asigură riscul de neîncasare a creanţelor companiei rezultate din livrările către clienţi cu plata la termen. Se asigură riscul de neplată din orice cauză, atât insolvenţa, cât şi întârzierea la scadenţă, cu condiţia ca neplata să nu fie generată de litigii comerciale între părţi”, precizează reprezentantul Coface.
Astfel, compania vă va despăgubi atunci când clientul nu vă plăteşte datoriile conform contractului. Momentul plăţii diferă în funcţie de motivele debitorilor. De exemplu, dacă acesta intră în insolvenţă, veţi primi banii în 30 de zile de la notificare, adaugă Eugen Anicescu.
„Criza a dovedit că orice companie poate avea probleme de lichiditate greu de prevăzut.“ EUGEN ANICESCU, manager la Coface România