Mircea Geoană, candidat independent la Președinția României, a ocupat funcția de Secretar General Adjunct al NATO, din care a demisionat la începutul lunii septembrie a acestui an. Conform unor noi dezvăluri, el ar fi ajuns în această poziție beneficiind de un compromis politic.
Viorica Dăncilă l-a verificat
În anul 2019, premierul României era Viorica Dăncilă, iar președinte, Klaus Iohannis. Propunerea României pentru funcția de Secretar General Adjunct al NATO trebuia, deci, aprobată de ambele tabere.
Viorica Dăncilă spune că a purtat discuții cu Mircea Geoană, dar l-a verificat înainte. "M-am interesat și la Ambasada SUA, să văd dacă ar fi o persoană agreată, să fim siguri că ocupăm acel loc. Pentru mine era important ca România să ocupe acel loc", a declarat ea la digi24.
Ar face același lucru
Fostul premier recunoaște că ar face același lucru dacă o persoană ar fi agreată să ocupe o funcție de conducere la nivel internațional din partea României. Ea afirmă că nu a existat vreun lobby în acest sens, deși alte surse au declarat că politicienii și diplomații români au făcut un „lobby intens, dar extrem de discret”.
Fostul prim-ministru afirmă că, dacă nu îl numea atunci pe Mircea Geoană, România risca să piardă funcția.
Pe de altă parte, Dăncilă susține că relația cu președintele Iohannis era foarte tensionată, chiar conflictuală, și că președintele le-ar fi "pus bețe în roate” pe plan internațional.
Klaus Iohannis și-a dat acordul
Cu toate acestea, Klaus Iohannis a fost și el de acord cu numirea lui Goeană în funcția de secretar adjunct al NATO.
La rândul lui, Mircea Geoană consideră că a câştigat poziţia de la NATO pe cont propriu, "pe persoană fizică", pentru e foarte bun la ceea ce face şi pentru că lumea îl apreciează. "Şi, apropo, eu sunt primul din Est care ocupă un job de conducere la vârful NATO”, a declarat el.
Legături cu propagandiști ruși
Mai multe investigații l-au acuzat pe Mircea Geoană de legături cu propagandiști sau oameni de afaceri din Federația Rusă. El s-ar fi folosit de poziția de secretar general adjunct la NATO pentru a-și face campanie în spațiul public, cu scopul de a avea mai multă vizibilitate în perspectiva candidaturii la alegerile prezidențiale.