Evenimentul Zilei > Istoria secreta > Asasinii lui Putin. Unitatea Secretă 29155 din serviciul secret al armatei ruse
Asasinii lui Putin. Unitatea Secretă 29155 din serviciul secret al armatei ruse

Asasinii lui Putin. Unitatea Secretă 29155 din serviciul secret al armatei ruse

În 2016, un articol din New York Times scris de Michael Schwirtz atrăgea atenția asupra activităților criminale ale Unității 29155. O entitate a agenției de informații militare - GRU -din Rusia, care ar fi devenit bine cunoscută serviciilor de informații occidentale din cauza unui atentat eșuat în 2015. Într-adevăr, evenimentele din ultimii ani au arătat clar cât de des statul rus recurge la asasinat pentru a-și îndepărta dușmanii. Fie că erau foști luptători în gherilelr cecene, spioni dezertori, jurnaliști nebuni, oligarhi incomozi, sau conducători de partide politice insistente. O lege din 2006 a legalizat uciderile extrateritoriale ca măsură de combatere a terorismului.

De multe ori nu este greu să conectezi lucrarea Unității 29155 de intențiile agresive ale Rusiei, ceea ce poate fi intenționat, astfel intimidând adversarii Moscovei și descurajând potențialii denunțători, scrie analistul militar Sebastien Roblin. Sébastien Roblin deține o diplomă de master în rezolvarea conflictelor de la Universitatea Georgetown și a lucrat ca instructor universitar pentru Corpul Păcii din China

Iată ce trebuie să rețineți: istoricul cazului Unității 29155 relevă un model de neglijență și lipsă de îngrijorare pentru daune colaterale și acoperirea urmelor lor. Dar lăsând deoparte fanteziile de la Hollywood ale ucigașilor de elită care își elimină cu ușurință victimele fără a lăsa urme în urmă, trebuie să spunem că uneori rușii o fac ostenativ.

Cazul traficantului de arme bulgar

Gebrev a fost un traficant bulgar de arme care amenința că va reduce marjele de profit din comerțul cu arme al Rusiei. Aceasta pare a fi o justificare slabă pentru ceva la fel de riscant ca asasinarea transnațională, dar o țintă bulgară ar fi putut fi văzută ca având un risc scăzut de expunere din cauza activității criminalității organizate și a autorităților corupte din țara vecină.

Rezultat: Gebrev, fiul său și un angajat, au fost spitalizați fiind suspecți de otrăvire. După ce au fost eliberați din spital, Gebrev și fiul său au fost otrăviți din nou cu aceeași substanță, dar au supraviețuit. Deși anchetatorii bulgari nu au reușit să identifice vinovații, cazul a reintrat în atenție după otrăvirea lui Skripal (a se vedea mai jos) și (potrivit Times) se consideră că această primă tentativă a furnizat „Piatra Rosetta” pentru identificarea operațiunilor Unității 29155.

Președintele Muntenegrului Milo Djukanovic a devenit țintă în octombrie 2016

Motiv: conducătorul autoritar al Muntenegrului se afla în spatele efortului micii țări balcanice de a adera la NATO, frustrând militarii rusești de posibilitatea de a controla industria aluminiului și de a obține acces militar la un port în Marea Mediterană.

Metodă: Un agent rus a organizat un grup de naționaliști sârbi într-un complot pentru a lua cu asalt Parlamentul și a-l ucide pe Djukanovic. În tot acest în timp agenții erau deghizați în uniforme ale forțelor speciale.

Rezultat: complotii au fost arestați chiar înainte de lansarea atacului. Apoi, doi agenți ruși au fost arestați în Serbia, doar pentru a fi eliberați după ce un înalt oficial din Moscova a sosit să-și ceară scuze pentru „operațiunea necinstită”.

Având în vedere natura neprofesionistă a complotului, acest lucru părea plauzibil atunci când am scris acest articol despre incident. În retrospectivă, ar fi trebuit să fiu mai cinic. Moscova a vrut să arate că poate!

Cazul Serghei Skripal din martie 2018

Motiv: Skripal a fost agent dublu în cadrul agenției de informații FSB din Rusia, lucrând pentru MI6 din Marea Britanie. După arestarea sa în 2004, a fost eliberat într-un schimb de spioni în 2010.

Metodă: Doi agenți au zburat din Rusia cu vize turistice și au pus Novichok – o substanță chimică militară rusească – pe mânerul ușii. Apoi au aruncat sticla de parfum care conținea agentul otrăvitor. Rezultat: otrava l-a afectat grav pe Skripal, fiica sa în vizită și un polițist. Din fericire, toți au supraviețuit. Agenții implicați au fost observați în imaginile camerelor de de securitate ale aeroportului și, în cele din urmă, au fost expuși public.

În ciuda incidentului diplomatic care a urmat, Rusia și-a folosit mecanismul de propagandă, ajutat de actori locali creduli, pentru a pune la îndoială implicarea sa. În mod tragic, în iunie, un bărbat din Amesbury a găsit sticla de parfum și a dăruit-o partenerei sale. Ambii au trebuit să fie spitalizați, iar femeia a murit.

În ciuda acestor eșecuri aparent comice, Unitatea 29155 a rănit și a ucis oameni nevinovați. Și este posibil să nu fim conștienți de alte operațiuni executate cu succes, lăsând în urmă o urmă ambiguă de probe în cel mai bun caz. De fapt, Rusia ar fi putut avea o implicare în moartea a până la paisprezece persoane diferite din Marea Britanie. Lucruile au răma la nivel de bănuială doar pentru ca investigațiile nu au adus nimic relevant.

Alte cazuri

La Washington, oligarhul de rang înalt Mikhail Lesin a murit în 2015 după ce a suferit „traume provocate cu un obiect contondent” în camera sa de hotel din Dupont Circle – probabil bătut până la moarte de agenți angajați de guvernul rus, conform unor informații din agențiile de securitate ale SUA.

Pe măsură ce relațiile Turciei cu Rusia s-auapropiat, asasinii ruși au primit, în esență, licență gratuită de la guvernul Erdogan pentru a vâna și ucide luptătorii ceceni exilați. Astfel, în august 2019, un agent rus l-a ucis pe fostul lider de gherilă cecen, Zelimkhan Khangoshvili, în celebrul Tiergarten din Berlin – doar că a fost prins în flagrant, operațiunea ducând la expulzarea a doi diplomați.

Unitatea 29155 a fost activă și în Franța și Spania, potrivit Times. Agenții ruși sunt implicați, de asemenea, în diferite crime și tentative de ucidere în Ucraina, din nou cu o neglijență studiată.

Un producător ucrainean de arme cu legături cu serviciile secrete ruse a recrutat online un preot ucrainean pentru a-l ucide pe jurnalistul rus exilat Arkadi Babchenko. Dar preotul a informat în schimb autoritățile, care apoi au falsificat moartea lui Babchenko pentru a-l captura pe agent în flagrant. În 2017, un asasin care se dădea drept reporter la cotidianul francez Le Monde a împușcat un fost comandant de gherilă cecen, numai că agentul rus a ajuns să fie împușcat și capturat de soția comandantului.

Faptul că a fost nevoie de un act atât de descreierat ca otrăvirea lui Skripal pentru a avea o reacție internațională cu consecințe grave, arată pe ce se baza Moscova atunci când avea acel sentiment de impunitate atunci când punea la cale asasinate în străinătate. Faptul că adesea nu este greu să conectezi aceste crime cu Rusia poate fi, de fapt, de dorit, intimidând astfel adversarii Moscovei și descurajând potențialii adversari.

 

Publicat in categoriile: Istoria secreta
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: