Evenimentul Zilei > EVZ Special > Asasinatul din Kleiner Tiergarten: Când Putin și KGB își reglează conturile în grădina lui Merkel
Asasinatul din Kleiner Tiergarten: Când Putin și KGB își reglează conturile în grădina lui Merkel

Asasinatul din Kleiner Tiergarten: Când Putin și KGB își reglează conturile în grădina lui Merkel

Miercuri începe procesul unui cetățean rus, acuzat că a asasinat un fost comandant cecen, într-un parc din Berlin, din ordinul Moscovei.

Vadim K, de asemenea cunoscut și ca Vadim S, este acuzat că a împușcat un cetățean georgian identificat de autoritățile germane ca Tornike K, de 40 de ani, în grădina publică Kleiner Tiergarten, pe 23 august, anul trecut, scrie Moscow Times.

Procurorii germani, care nu divulgă niciodată numele complete ale suspecților înaintea începerii proceselor penale, au declarat că asasinatul la comandă a fost făcut în contul regimului rus, fapt care a determinat Berlinul să expulzeze doi diplomați ruși.

Moscova a negat acuzația, întreprinzând represalii echivalente la adresa Germaniei.

Cancelara Angela Merkel a declarat în luna mai că asasinatul „tulbură cooperarea bazată pe încredere” dintre Berlin și Moscova, iar unii analiști au sugerat că asasinatul a dus la o schimbare importantă a modului în care lidera germană abordează relațiile cu Rusia.

Merkel a subliniat importanța de a menține un dialog deschis cu omologul său rus, Vladimir Putin, însă  a înnăsprit din nou tonul în ultima perioadă.

Procesul din Germania al lui Vadim K are loc pe fondul unei furii europene la adresa Rusiei, după otrăvirea opozantului Alexei Navalnîi, care se află sub tratament în capitala Germaniei.

Germania a declarat că testele pe care le-a efectuat au dezvăluit că Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a fost otrăvit cu un agent neurotoxic letal, Noviciok, datând din era societică.

Franța și Suedia au sprijinit și ele această concluzie, care aruncă responsabilitatea atentatului în grădina Kremlinului.

Guvernul lui Merkel nu a exclus instituirea unor sancțiuni ale UE asupra Rusiei.

Pe acest fond de tensiuni, procesul care începe miercuri va fi atent monitorizat de observatori, cu speranța că vor ieși la lumină amănunte privind implicarea Rusiei în omor.

Site-ul de investigații Bellingcat, specializat în dezvăluiri legate de Rusia, a afirmat că suspectul este Vadim Krasikov, are 54 de ani, a crescut în Kazahstan, pe vremea când acesta făcea parte din URSS, apoi s-a mutat în regiunea rusă Siberia.

El ar fi fost pregătit special de serviciul rus de informații, FSB (fost KGB) și ar fi făcut parte dintr-o unitate de elită, afirmă site-ul.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE