Operațiunile de asasinat politic și spionaj rus în Ucraina: Explozii și ținte în serviciile secrete ucrainene

Operațiunile de asasinat politic și spionaj rus în Ucraina: Explozii și ținte în serviciile secrete ucrainene

Războiul din Estul Ucrainei, lansat de agresiunea militară rusă care a creat un separatism în regiunile Donetsk și Luhansk, imediat după anexarea Crimeii, în martie 2014, a intrat într-o nouă fază.

Dacă pe front au murit circa 10.000 de oameni, iar negocierile de pace în formatul Normandia, pe baza acordurilor de la Minsk 2, sunt blocate, iată că Rusia, alături de tipuri multiple de mercenari, voluntari și militari ruși aflați în concediu, alături de separatiști pregătiți în unitățile militare din Rostov pe Don, au trecut la o nouă fază a războiului.

De această dată, operațiunile vizează acțiuni de lichidare, eliminare sau răzbunare împotriva liderilor politici, figurilor publice critice la adresa Rusiei și refugiate în Ucraina. Comando-uri de asasini la comandă, mercenari plătiți pentru asasinate și, mai nou, trupe speciale ruse de sabotaj, operațiuni acoperite și asasinate cu țintă pentru subminarea capacității de apărare a Ucrainei au fost lansate în inima teritoriului ucrainean.

Astfel, deja se identifică formule de operațiuni care vizează comandați din trupele speciale și trupele de intelligence militar GUR în inima Ucrainei, inclusiv la Kiev. Un automobil, în care se aflau patru angajați ai Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), a explodat în regiunea Donețk. În urma exploziei un angajat al Serviciului de Securitate a murit, iar alții trei au fost răniți. Printre cei răniți se afla și un angajat al Departamentului de contraspionaj din cadrul ministerului. Informația a fost confirmată de către serviciul de presă al Ministerului de Securitate al Ucrainei. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu o zi mai devreme, la Kiev, tot într-o explozie a unei mașini a decedat colonelul Departamentului principal de spionaj al Ministerului Apărării de la Kiev, Maxim Șapoval. O versiune neoficială susține că ofițerul ucis era comandantul trupelor speciale Spetsnaz al Serviciului de Informații(GUR) al Ministerul Apărării din Ucraina. Explozia a avut loc laa 27 iunie la Kiev, la ora 8.14. Procurorul militar șef al Ucrainei, Anatoly Matios, a ținut un briefing de presă la clădirea Administrației prezidențiale din Kiev unde a afirmat că autorii atentatelor sunt serviciile secrete ruse.

Investigațiile sunt făcute pentru un caz de atac terorist. Mașina Mercedes a colonelului a sărit în aer la o intersecție din raionul Solomyansky al capitalei ucrainene, ucigând ținta din mașină și rănind un trecător. Procurorul militar Matios a spus că atacul în urma căruia a fost ucis colonelul în vârstă de 39 de ani a fost executat de „specialiști de înaltă clasă“.

Explozia a fost atât de puternică, încât fragmente din corpul decedatului au fost aruncate la o distanță de 50 de metri. Matios susține că atacul a fost executat de către serviciile speciale militare ruse.

Șapoval a fost comandantul primului grup Spetsnaz – „Cyborg” – care în 2014 a eliberat Aeroportul Donețk. „Aceste informații până în prezent nu au fost publice”, a spus Matios. Procurorul militar a precizat că, de la începutul acestui an, în Ucraina au avut loc zece crime care au implicat explozivi. Anchetatorii vor cerceta dacă există posibile legături între explozii. Modus operandi în cazul Șapoval este cunoscut și a mai fost întâlnit și în cazul atacurilor din 20 iulie 2016 la Kiev și 31 martie 2017 în Mariupol, când au murit jurnalistul Pavel Șeremet, respectiv adjunctul sefului Direcției de Contraspionaj SBU în regiunea Donețk, colonelul Alexandr Haraberius.

Și Șapoval și Haraberius au fost figuri absolut non-publice, necunoscute. Fețele lor nu erau cunoscute decât de superiori și cunoscători, ei nu au vorbit cu mass-media, nu există în surse deschise foto sau video cu ei. Prin urmare, cei care au organizat aceste explozii știau despre importanța lor pentru apărarea Ucrainei. 

Desigur, ei puteau fi identificați și urmăriți doar de către agenți ai unui serviciu de informații inamic, cu precădere intelligence-ul militar rus, GRU. Șapoval a fost șeful Direcției principale de Informații Militare a Ucrainei, care operează în mod direct pe teritoriul Donbasului, inclusiv în teritoriile ocupate temporar de Federația Rusă. Acolo sunt desfășurate mai multe operațiuni secrete de către serviciile speciale ucrainene. 

De fapt, în Donbas are loc un război dur între serviciile secrete și incidentele care au loc acolo sunt foarte multe, doar că puține dintre acestea ajung în presă. Există o listă neagră cu persoane-cheie care iau parte activă la operațiunile din Donbas. De aceea serviciile speciale ruse îi caută în mod activ și, când îi găsește, organizează atacuri și asasinate.