Asasinarea lui Ioan Luchian Mihalea, o crimă care șochează și după 22 de ani
Editura Evenimentul si Capital

Asasinarea lui Ioan Luchian Mihalea, o crimă care șochează și după 22 de ani

Oanță, prima vedetă de după Revoluție a cărei dispariție a devenit un caz național
Autor: | | 1 Comentarii | 4572 Vizualizari

Artistul a fost omorât în seara de 29 noiembrie 1993. Legiștii au numărat pe trupul său 27 de lovituri cu obiecte din fier

Asasinarea lui Ioan Luchian Mihalea a fost povestea sfârșitului de an 1993. Poate și povestea lui 1994. Prima dramă cu adevărat interesantă pentru un public care timp de 4 ani gustase din presa liberă doar dezvăluiri despre clanțele aurite ale Ceaușeștilor.

Pe 30 noiembrie 1993, locatarii blocului de pe strada Brașov, din cartierul bucureștean Drumul Taberei, au văzut că ușa de la apartamentul unde locuia Ioan Luchian Mihalea era întredeschisă. Au intrat și au găsit trupul schilodit de lovituri al artistului.

A demarat o anchetă cum nu ne mai fusese dat să trăim, ziariștii păreau a cunoaște fiecare mișcare a poliției, fiecare audiere de martori și o dădeau în zecile de ziare care apăreau atunci.


Unul dintre ucigași este liber, deși pedeapsa era pe viață

Cazul Mihalea. Noaptea Sfântului Andrei în care au ieșit demonii prejudecăților


Lovit cu două obiecte de fier, strangulat cu un cablu

Victima era pe jos, pe holul dintre baie și dormitor al apartamentului. Medicii legiști aveau să numere 27 de lovituri cu două obiecte din fier, dovedite a fi un box și un letcon (ciocan de lipit rudimentar).

Loviturile nu au fost de ajuns pentru a-l omorî, așa că ucigașii au smuls cablul electric de la un televizor și l-au sugrumat.

Cablul s-a rupt și au căutat altul prin casă. Cu al doilea l-au omorât. Când a strâns, unul dintre autori, a pus pe pieptul victimei piciorul încâlțat cu un bocanc. A fost prima probă strânsă din cele care au dus spre ei.

Din analiza locului crimei au reieșit două amănunte. Premeditarea este primul dintre ele, sugerată de faptul că neonul de pe scara blocului fusese deșurubat, pentru a nu fi văzuți de vecini. Al doilea este că ucigașii erau cunoscuți de victimă, primiți în casă.

Mobilul părea a fi jaful, din casă lipsind multe lucruri iar cele rămase erau răvășite de căutări.

De la Song la Bobița Neagră

Suntem în 2015 și e nevoie să amintim cine a fost Ioan Luchian Mihalea, dar atunci numele nu avea nevoie de nici o prezentare. Avea 42 de ani și o carieră extraordinară, înființase grupul coral Song, strămoșul incontestabil al spiritului tinerilor frumoși și liberi, dar într-o perioadă în care îți riscai viața fiind așa. A făcut apoi grupul de copii Minisong, care trăiește și azi. Cântase pop și rock cu Cvintetul Luchian. Realizase – după 1990 – emisiuni tv de succes. Era, fără îndoială, una dintre cele mai îndrăgite vedete de la noi.

Și totuși ancheta criminaliștilor a pornit spre comunitatea homosexualilor din București. Ancheta mergea pe un patern sugerat de câteva cazuri anterioare, rezolvate, unele dintre ele, chiar de anchetatorii care se ocupau de Mihalea.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate