Viktor Shokin, procurorul ucrainean pe care Joe Biden se lăuda că a reușit să-l concedieze presând conducerea de la Kiev, („son of a bitch”, cum îi spunea Biden) a depus plângere penală împotriva fostului vicepreședinte al lui Obama pentru abuz de putere.

Informația apare în publicația franceză Les Crises (www.les-crises.fr), care a reușit să obțină și o fotocopie a documentului.

Iată ce scrie Shokin în plângerea sa:”În perioada 2014-2016, Parchetul General al Ucrainei a efectuat o anchetă preliminară pentru o serie de infracțiuni grave comise de fostul ministru al ecologiei din Ucraina, Mykola Zlotchevsky, și de managerii companiei „Burisma Holding Limited” (Cipru) , al cărui consiliu de administrație l-a inclus, printre alții, pe Hunter Biden, fiul lui Joseph Biden, pe atunci vicepreședinte al Statelor Unite ale Americii. Ancheta cu privire la infracțiunile menționate mai sus a fost efectuată în conformitate cu legea penală și a fost sub controlul meu personal în calitate de procuror general al Ucrainei.

Din cauza poziției mele ferme cu privire la cazurile menționate mai sus și a investigării prompte și obiective a acestora, care ar fi trebuit să conducă la arestarea și punerea sub acuzare a celor vinovați, Joseph Biden a dezvoltat o atitudine foarte ostilă față de mine, ceea ce l-a determinat să exprime în conversații private cu înalți oficiali ucraineni, precum și în discursurile sale publice, o solicitare categorică pentru demiterea mea imediată din funcția de procuror general al Ucrainei, în schimbul sumei de 1 miliard de dolari americani, reprezentând o garanție financiară din partea Statelor Unite pentru Ucraina”.

Shokin spune că, din cauza „presiunii continue exercitate de vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden, pentru a mă alunga de la locul meu de muncă folosind  ca șantaj  asistența financiară”, a fost nevoit să accepte să-și părăsească postul de procuror general al Ucrainei .

Plângerea penală înregistrată de Shokin nu e deloc surprinzătoare. Încă din noiembrie, fostul procuror general al Ucrainei a prezentat cu lux de amănunte propria versiune a scandalului Burisma. Shokin spune că el îl ancheta pe Mykola Zlochevsky, fostul ministru al Ecologiei și Resurselor Naturale din Ucraina, pentru că acesta și-ar acordat lui însuși, mai precis firmei Burisma pe care tot el o controla, autorizații ilegale de explorare a gazelor. De asemenea, Zlochevsky era bănuit că ar fi  scos din Ucraina aproximativ douăzeci și trei de milioane de dolari fără autorizație.

Ca să se apere de eventualele repercusiuni penale, în 2014, Zlochevsky a cooptat în board-ul Burisma mai multe persoane. Printre acestea- Hunter Biden, fiul vicepreședintelui Joe Biden, un fost angajat CIA, pe nume Joseph Blade, Alesksander Kwasnieski. fost președinte al Poloniei și  fiul vitreg al lui John Kerry, fost secretar de stat al Statelor Unite

Conform lui Shokin. toate aceste numiri au fost făcute de domnul Slochevski pentru a se proteja. Conform declarațiilor lui Shokin presiuni s-au făcut și direct asupra sa, „ambasadorul SUA, Geoffrey R. Pyatt, i-a spus că ancheta trebuie să se desfășoare cu mănuși albe, ceea ce, potrivit lui Shokin, însemna să nu facă nimic”. În ceea ce-l privește pe fiul fostul vicepreședinte american, Shokin a declarat:”Se credea că Hunter Biden primea un salariu, comision plus un milion de dolari.”

„Domnul Shokin a declarat că, în aprilie 2016, domnul Petro Poroșenko (președintele de la acea vreme al Ucrainei n.r.) l-a sunat și i-a spus că trebuie să fie concediat, deoarece ajutorul acordat Ucrainei a fost reținut de Joe Biden. Domnul Biden i-a spus domnului Poroshenko că deține dovezi că domnul Shokin era corupt și trebuia concediat. Domnul Shokin a fost demis în aprilie 2016 și ajutorul SUA a fost livrat în termen de o lună și jumătate „, se arată în documentele redactate de americani după discuțiile cu Shokin, scrie zerohedge.com.

Te-ar putea interesa și: