Evenimentul Zilei > Actualitate > Aşa ceva e posibil? Locul unde MORŢII se ridică ŞI UMBLĂ. Este ULUITOR | GALERIE FOTO
Aşa ceva e posibil? Locul unde MORŢII se ridică ŞI UMBLĂ. Este ULUITOR | GALERIE FOTO

Aşa ceva e posibil? Locul unde MORŢII se ridică ŞI UMBLĂ. Este ULUITOR | GALERIE FOTO

Aici aproape orice persoană care moare se poate transforma într-un zombi.

Într-un sat din Indonezia, numit Toraja, prin ritualurile sătenilor, aproape orice persoană care moare se poate transforma într-un zombi. Aparent, anumite persoane din sat chiar au abilitatea de a face morţii să meargă!

Acolo există două teorii diferite cu privire la "trezirea morţilor". Potrivit uneia dintre acestea, în trecutul antic, se credea că un om mort trebuie să fie obligatoriu îngropat în locul unde s-a născut şi în nici un caz în locul unde a murit.

Deoarece satele erau atunci departe unul de altul şi extrem de izolate, era foarte dificil pentru membrii familiilor să transporte cadavrul pe distanţe aşa de lungi. Aşa că s-au căutat oameni care aveau abilitatea de a-i face pe morţi să meargă singuri înapoi în satul natal. Aşadar, pe atunci era un „comun” să vezi un cadavru mergând singur pe stradă. „Legendele” locale spun, că dacă cineva se adresa direct cadavrelor, acestea pur şi simplu se prăbuşeau, nefiind în stare să continue călătoria.

Sunt controversate

A doua teorie privind zombi din Toraja este la fel de înfricoşătoare. Potrivit sătenilor, moartea este un proces lung, prin care morţii lucrează mult pentru a-şi croi drum prin ea, ajungând la final la viaţa de apoi. Deci, aranjamente complicate şi costisitoare trebui făcute pentru înmormântare, care permit mortului să facă tranziţia fără probleme. În cazul în care familia nu îşi permite aceste aranjamente, pot folosi un sicriu temporar, până când vor strânge fonduri suficiente. Odată ce totul este pregătit, morţii sunt ridicaţi şi făcuţi să meargă din nou.

Oricum ar fi, imaginile de acolo rămân controversate: unii spun că ar fi prelucrate, alţii susţin că unele dintre „cadavre” sunt oameni bolnavi de lepră.