Artificii în ultimul act de la Sibiu

Festivalul Internaţional de Teatru s-a încheiat, duminică seara, cu „Metamorfoze”, în regia lui Silviu Purcărete, şi „Le Voyage des Aquareves”, al companiei Malabar din Franţa.

Început sub semnul ploii şi, din această cauză, cu nenumărate incertitudini legate de spectacolele în aer liber, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu s-a încheiat glorios duminică seara, în aplauzele a peste 10.000 de persoane. Tot mii de oameni sau bucurat de spectacolele desfăşurate în zilele însorite de weekend şi de încheierea care a adus în Piaţa Mare o corabie uriaşă, artişti pe picioroange, muzică şi artificii.

Timp de 11 zile, Festivalul de Teatru de la Sibiu, un eveniment desfăşurat sub înaltul patronaj al preşedintelui României şi al reprezentantului pentru educaţie, formare, cultură şi tineret al Comisiei Europene, a oferit peste 350 de evenimente pentru toate gusturile. În sălile de teatru, pe străzi şi în pieţe, artişti din zeci de ţări au dat tot ce au avut mai bun.

Festivalul a avut câteva vârfuri, spectacole de top, pe care nici un cunoscător nu şi-a permis să le rateze. S-au bucurat de un public select şi de aprecierile unanime ale criticii spectacole ca „Livada de vişini”, de Cehov, în regia celebrului Eimuntas Nekrosius, colaborare între Fundaţia Internaţională Stanislavski, din Rusia, şi Teatrul „Meno Fortas”, din Lituania. La fel, „Studiu asupra Medeei”, în regia lui Antonio Latella, cu Teatro Stabile dell’Umbria din Italia. De mare succes s-au bucurat, dintre spectacolele româneşti, „Omul pernă”, montat de Radu Afrim cu actorii Teatrului Dramatic „Maria Filotti” Brăila, şi „Metamorfoze”, spectacol-eveniment în regia lui Silviu Purcărete. Corabia din inima Sibiului

Ca în fiecare an, festivalul s-a încheiat cu un eveniment de amploare găzduit de Piaţa Mare. O corabie albă, luminată de o lună uriaşă, la bordul căreia se afla un echipaj misterios, „a cutreierat” bulevardul Bălcescu şi a poposit în inima Sibiului. „Le Voyage des Aquareves”, al companiei Malabar din Franţa, a încântat mii de spectatori de toate vârstele, adunaţi în Piaţa Mare.

Într-o atmosferă de vis şi poezie, vasul părea purtat de valurile de petrecăreţi, în timp ce dansatorii pe picioroange flexibile, costumaţi în alb, au dansat, s-au luptat şi au făcut jonglerii în jurul corabiei.

Din păcate, spectacolul a fost marcat şi de un incident neplăcut: unul dintre artiştii francezi a căzut de la bordul navei şi a fost dus la spital cu ambulanţa, scăpând însă doar cu un traumatism toracic. Aplauze sub luna plină

Concertul „Voci din cimitirul vesel de la Săpânţa”, al compozitorului Shaun Davey, desfăşurat, duminică, la Biserica Evanghelică, a fost unul dintre cele mai apreciate evenimente ale zilei. O muzică inspirată de înscrisurile de la Săpânţa, imaginată de compozitorul irlandez Shaun Davey, cel care va compune şi muzica pentru Olimpiada de la Londra din 2012. Seara s-a jucat „Metamorfoze”, spectacolul amânat, din cauza ploii, în prima seară de festival. Piesa se mai jucase doar o dată pe toată durata festivalului, pe ploaie, în cea de-a doua seară.

De altfel, şi reprezentaţiile din 2007, de la Luxemburg, ale spectacolului regizat de Silviu Purcărete s-au desfăşurat tot pe vreme rea. Aşa că reprezentaţia de duminică seara a fost cea dintâi jucată într-o zi caldă. Desfăşurarea impresionantă, construită pe baza textelor lui Ovidiu, s-a bucurat de un succes enorm la public. Ofelia Popii, Cristian Stanca, Pali Vecsei, Veronica Popescu, Florin Coşuleţ, Mihai Coman, Arian Matioc, Diana Fufezan, Bogdan Sărătean sunt doar câţiva din cei aproape 30 de actori de la Teatrul Naţional „Radu Stanca”, din Sibiu, care au jucat cu trupurile în apă, cu focul în mâini sau călătorind pe punţi instabile.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu s-a încheiat la miezul nopţii cu focuri de artificii, în Piaţa Mare, unde se aflau circa 10.000 de spectatori. „O ediţie foarte grea, dar foarte frumoasă”, după cum spune Constantin Chiriac, directorul festivalului şi al Teatrului Naţional „Radu Stanca”, Sibiu, şi care s-a bucurat de admiraţia declarată a numeroşilor critici de teatru din ţară şi de peste hotare, prezenţi de-a lungul celor 11 zile la Sibiu.

Festivalul a fost organizat de Teatrul Naţional „Radu Stanca”, din Sibiu, cu sprijinul Primăriei Sibiu, al Consiliului Local Sibiu, al Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, al Universităţii „Lucian Blaga”, din Sibiu, şi al Consiliului Judeţean Sibiu.

ÎN CIFRE Un festival de şase milioane de euro

  • Cea de-a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu a reunit aproximativ două mii de participanţi, artişti din 70 de ţări.
  • 354 de evenimente, 176 de spectacole, 50 de spaţii de joc.
  • Buget de cheltuieli - 5,9 milioane de euro. Din care: aproape o treime bani publici, de la bugetul local al Sibiului, Ministerul Culturii şi ICR. Restul banilor - sponsorizări şi parteneriate. Bugetul de venituri - încă necunoscut.
  • 12 premiere naţionale şi internaţionale.
  • Voluntari: 150 - România, 14 - Japonia, 5 - alte ţări.