Evenimentul Zilei > International > Arsenalul minune al Rusiei: Rachete nucleare, între care SATAN, care ating peste 25.000 de km pe oră și altele galerie FOTO
Arsenalul minune al Rusiei: Rachete nucleare, între care SATAN, care ating peste 25.000 de km pe oră și altele galerie FOTO

Arsenalul minune al Rusiei: Rachete nucleare, între care SATAN, care ating peste 25.000 de km pe oră și altele galerie FOTO

Piaţa Roşie, din centrul Moscovei, a fost neîncăpătoare. Acum au participat 13.000 de militari și 159 de echipamente şi 75 de avioane şi elicoptere.

Ministrul apărării Serghei Şoigu a trecut în revistă trupele din dispozitiv, în sunetele fanfarei militare. Comandantul paradei a fost general-colonelul Oleg Saliukov, comandantul trupelor terestre. Aceasta este o dată care îi aduce împreună pe ruşi dincolo de diviziunile politice.

Invitat de onoare – Benjamin Netanyahu

La tribuna centrală s-au aflat preşedintele rus Vladimir Putin, veterani, reprezentanţi ai unor organizaţii publice şi invitaţi străini, între care premierul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic. Cei doi s-au recules apoi în compania şefului statului rus la mormântul Soldatului necunoscut.

La începutul defilării au trecut coloanele mecanizate de ATV-uri militare AM1 care au purtat drapelele ale unităţilor militare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, acestea fiind însoţite de tancuri T-34 – simbolul Victoriei.

Rusia a profitat de această defilare din Piaţa Roşie pentru a-şi dezvălui ultimele inovaţii militare, în special modele de vehicule blindate şi avioane recent ieşite din fabrici, între care rachetele Satan și Kinjal(pumnal).

Tancuri robot și avioane invizibile

Astfel, pentru prima dată au fost prezentate două avioane de luptă Su-57 de a cincea generaţie şi două avioane de interceptare modernizate MiG-31K, echipate cu cele mai noi sisteme de rachete hipersonice 'Kinjal'.

De asemenea, pentru prima dată au fost prezentate publicului drone de tipul 'Korsar' şi 'Katran', sisteme robotizate 'Uran-6' şi 'Uran-9', precum şi vehiculul de sprijinire a tancurilor 'Terminator'.

Coloana cu tehnică modernă avea în faţă blindate multifuncţionale 'Taifun-K 4×4' şi 'Tigr-M' cu modulul de luptă 'Arbalet' şi sistemul antitanc 'Kornet'.

Printre alte echipamente militare au putut fi văzute vehicule blindate BTR-82A, sisteme de rachete Iskander-M şi Yars, sisteme antiaeriene Panţir-S, sisteme de rachete S-400, vehiculele blindate Taifun etc.

Noi probleme grave

Rusia conştientizează întreaga gravitate a noilor ameninţări apărute pe plan internaţional, în spatele cărora se întrevăd vechile trăsături de intoleranţă şi pretenţii de exclusivitate, şi este dispusă la dialog cu privire la problemele de securitate, a declarat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin într-un discurs susţinut la parada militară desfăşurată în Piaţa Roşie de lângă Kremlin, cu ocazia împlinirii a 73 de ani de la victoria Uniunii Sovietice în al Doilea Război Mondial împotriva naziştilor.

 

'Noi nu uităm de tragedia celor două războaie mondiale, noi ţinem minte lecţiile istoriei, care nu ne lasă să fim orbi. În spatele noilor ameninţări se întrevăd aceleaşi caracteristici vechi şi urâte – egoismul şi intoleranţa, naţionalismul agresiv şi pretenţiile de exclusivitate. Înţelegem seriozitatea acestor ameninţări', a declarat Putin în discursul care a precedat defilarea militară.

 

Toate ţările, a spus el, întreaga lume 'trebuie să conştientizeze că lumea este foarte fragilă, iar stabilitatea sa întăreşte dorinţa comună de a ne auzi, de a avea încredere unii în alţii, de a ne respecta'. 'Rusia este deschisă dialogului pe toate chestiunile legate de securitatea globală, este pregătită pentru un parteneriat constructiv şi echitabil de dragul armoniei, păcii şi progresului pe planetă', a adăugat şeful statului rus.

 

Putin, care este comandantul suprem al armatei ruse, a atras atenţia asupra faptului că 'războiul este întotdeauna o provocare pentru viaţa însăşi, pentru ceea ce are ea mai bun'. El a amintit cum în iunie 1941 – când Germania nazistă a invadat URSS – 'războiul a intrat în fiecare casă', a separat familii, a lăsat orfani sute de mii de copii, a distrus vieţi, speranţe şi planuri, a făcut scrum oraşe şi sate.

 

'Tocmai datorită acţiunilor armatei sovietice, nazismul a fost înfrânt, s-a pus capăt atrocităţilor, grozăviilor şi barbariei. Înfrângerea nazismului a devenit o victorie grandioasă şi triumfală', a spus preşedintele rus, adăugând: 'Trupele noastre au obţinut victorii grandioase pe teritoriul URSS şi al Europei, printr-un asalt decisiv a fost luat Berlinul'.'Toţi pe atunci aveam o singură Patrie. Toţi au luptat din toate puterile', a mai spus Putin, referindu-se la cele 15 republici din componenţa fostei URSS.

 

'9 mai uneşte toate generaţiile printr-o istorie a curajului. Fiecare familie are propriii eroi, ei trăiesc în inimile noastre', a afirmat Putin, adăugând că generaţiile de astăzi se pleacă în faţa amintirii celor care nu s-au întors de la război şi a veteranilor care au plecat dintre noi.

URSS, a cărei moştenitoare este Rusia, a pierdut aproape 27 milioane de persoane în anii celui de-al Doilea Război Mondial. Victoria din 1945 a fost ridicată la rang de mit fondator al patriotismului şi măreţiei ruseşti, mai scrie AGERPRES.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: